Minister om RGS' spildevandsimport: "Jeg har et stort ønske om, at det selvfølgelig bliver stoppet"

Myndighederne forventer at sende en foreløbig afgørelse om importtilladeler til RGS Nordics ledelse i løbet af november, fortæller miljøministeren på et samråd torsdag.
Det vil være "ulykkeligt", hvis RGS' nuværende miljøtilladelser får lov at løbe ud, sagde Magnus Heunicke på samrådet torsdag.. | Foto: Henning Bagger
Det vil være "ulykkeligt", hvis RGS' nuværende miljøtilladelser får lov at løbe ud, sagde Magnus Heunicke på samrådet torsdag.. | Foto: Henning Bagger

Miljøminister Magnus Heunicke (S) fæstner sin lid til, at de danske myndigheder med bistand fra Kammeradvokaten kan finde de nødvendige juridiske værktøjer til at sætte bremserne i over for RGS Nordics import af olieholdigt spildevand til Danmark.

Det slog han fast på et åbent samråd torsdag om sine aktuelle planer for at stoppe importen af norsk spildevand til affalds- og ressourcevirksomheden. 

”For mig at se ville det være ulykkeligt, hvis det vil ende med, at vi må acceptere, at de (RGS’ importtilladelser, red.) bare skal løbe ud,” sagde Magnus Heunicke på samrådet. 

”Jeg har et stort ønske om, at det selvfølgelig bliver stoppet, hvis man kan juridisk. Men jeg må også acceptere, at der er de her forvaltningsmæssige skidt, der skal tages.”

Netop de forvaltningsmæssige skridt var bagtæppet for samrådet, som var indkaldt af Alternativets Sascha Faxe. 

Under mødet ventilerede hun flere gange sin undren over, hvordan RGS Nordic fortsat kan have tilladelse til at importere olieholdigt spildevand til rensning på sit anlæg i Stigsnæs ved Sydvestsjælland – selv efter at Miljøministeriet i juni konkluderede, at hovedformålet med virksomhedens behandling af det importerede spildevand måtte karakteriseres som ’bortskaffelse’ og ikke ’nyttiggørelse’.

Netop den skelnen er afgørende for myndighedernes mulighed for at give RGS Nordic afslag på at importere spildevandet, hvilket i årevis har været et ønske fra miljøgrupper. Bortskaffer RGS spildevandet, kan importen afvises med henvisning til miljøretten.

Ministeren oplyste på samrådet, at Miljøstyrelsen forventer at sende sin foreløbige afgørelse om revurderingen af RGS’ aktuelle importtilladelser afsted til virksomheden i løbet af november. Herefter har virksomheden 14 dage til at komme med indvendinger.

Og det kan ikke gå for hurtigt med at få tilladelserne inddraget, ifølge Sascha Faxe. På samrådet henviste hun til, at RGS har taget imod importeret spildevand fra fire norske skibe siden Miljøministeriets vurdering i juni.

”Jeg synes simpelthen, at vi står et sted, hvor det går lidt for langsomt, når vi ser på, hvor forfærdeligt Agersø Sund (som RGS Nordic udleder sit delvist rensede spildevand til, red.) har det og det danske havmiljø i det hele taget,” sagde hun.

Heftig debat

RGS Nordics import og udledning af spildevand har været genstand for stor politisk opmærksomhed i årets løb.

Magnus Heunicke har været indkaldt til flere samråd om sagen, der tog fart i januar, da Slagelse Kommune besluttede at udskyde den nye miljøgodkendelse, som kommunen ellers var på nippet til at give RGS Nordics anlæg. Det skete, efter at Kammeradvokaten havde sat spørgsmålstegn ved lovligheden af RGS’ spildevandsimport.

Siden kom Miljøministeriet med sin juridiske vurdering af, at RGS Nordics primære foretagende er bortskaffelse, og i september overtog Miljøstyrelsen myndighedskompetencen for virksomhedens anlæg fra Slagelse Kommune.

På torsdagens samråd understregede Magnus Heunicke, at han ikke har mulighed for at gå ind og stoppe importen, før det juridiske grundlag er på plads.

”Jeg kan udmærket forstå behovet, også fra politikere, for at presse på. Men jeg er også omvendt nødt til at respektere, at vi har en styrelse, som har brug for hjælp fra Kammeradvokaten til at vurdere, om man kan gribe ind i forhold til eksisterende tilladelser, givet på noget, som man må antage har været lovligt grundlag, før der blev strammet på reglerne,” sagde han.

Sideløbende med arbejdet med importtilladelserne er Miljøstyrelsen også ved at behandle RGS Nordics miljøgodkendelse, der fastsætter rammerne for virksomhedens ret til at udlede spildevandet til Agersø Sund. 

Styrelsen oplyste i juli, at den forventede, at det vil tage et år at revurdere, om miljøgodkendelsen skal ændres. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu