Hovedstad indfører saltvand i hanerne

Historisk hård tørke betyder, at millionbys vandreserver er faretruende tæt på at tørre helt ud.
Et satellitebillede viser, at Santa Lucía-floden, som er hovedstadsområdets vigtigste kilde til ferskvand, er næsten helt udtørret. | Foto: -
Et satellitebillede viser, at Santa Lucía-floden, som er hovedstadsområdets vigtigste kilde til ferskvand, er næsten helt udtørret. | Foto: -

I et desperat træk fra Uruguays sagt god for at blande vandet i hanerne i hovedstaden Montevideo med saltvand som følge af den værste tørke i 70, der bragt landets ned på 1,8 pct. og anslås at løbe tør i løbet af ti dage. 

Det skriver Jyllands-Posten

Selvom blandingsvandet i hanerne kan drikkes i mangel på bedre, ligger salt- og kloridindholdet over grænseværdierne, hvilket betyder, at folk med forhøjet blodtryk, nyreproblemer eller andre risikotilstande frarådes at indtage det. 

Overalt i den tørlagte hovedstad står indbyggere i kø for at købe vanddunke, imens vreden breder sig over, at vandforbruget indenfor omfattende produktion af blandt andet soja, ris, kød og papirmasse tegner sig for langt størstedelen af landets vand.

Regeringen har forsøgt at sænke prisen på flaskevand ved at reducere afgifter, uddelt flaskevand til de fattigste familier og sat fart på udbygningen af nye vandreservoirer, men den kritiseres samtidig for ikke at have sat ind mod klimaudfordringerne rettidigt. 

Foruden levevilkårene for beboerne har vandkrisen også en økonomisk og forretningsmæssig slagside, hvor blandt andet et kommende datacenter fra techgiganten Google har måtte nedskaleres, da det planlagte daglige vandforbrug til nedkøling på 7,6 mio. liter vand ikke var realistisk. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også