Undersøgelse i Danmarks største pfas-sag er nu fuldført

Der vil dog gå måneder, før det kan konkluderes, om spildevandet har gjort lokale borgere syge. 
Foto: Jens Glargaard/POLARCHIVE
Foto: Jens Glargaard/POLARCHIVE

198 borgere venter nu på svar om, hvorvidt forureningen med pfas fra kemikalieaffald til Grindsteds spildevand har haft betydning for deres kroniske sygdomme, efter en sundhedsundersøgelse blev igangsat af Region Syddanmark, selvom en tidligere registerbaseret undersøgelse i 2020 konkluderede, at borgere i Grindsted ikke er mere syge end andre, skriver DR

Det er endnu for tidligt at sige noget om den kommende rapports konklusioner, men Jesper Bælum, som er en af de læger, der har interviewet borgerne, og undersøgt deres symptomer på sygdomme, som de mistænker forureningen for at være skyld i, noterer sig, at forureningen af spildevand har resulteret i, at mange er bekymrede for, om man kan blive ved med at bo i Grindsted.

Gruppen af Grindsted-borgere skal nu sammenlignes med en næsten lige så stor gruppe borgere, der ikke lider af nogen kroniske sygdomme, for at konkludere, om spildevandsforureningen har haft betydning. 

Lederen af undersøgelsen, Lars Rauff Skadhauge, cheflæge på Arbejdsmedicinsk Afdeling på sygehuset i Grindsted forventer at kunne komme med en konklusion ”om nogle måneder”, siger han til mediet. 

Forurening spredte sig

I januar fastslog en nu rapport fra Cowi, at Grindstedforureningen har spredt sig til to boligområder i byen – Sydbyen og Morsbøl Søpark. Spredningen er sket, til trods for at rapporter i årtier har advaret om, at forureningen fra Grindstedværket i den sydvestjyske by kunne løbe ind under huse og private haver i boligområdet Sydbyen.

Samtidig har Billund Kommune siden 2006 vidst, at forureningen fra Grindstedværket potentielt kunne have kurs mod bydelen Morsbøl Søpark. Først i maj 2022 forbød Billund Kommune havevanding fra de mere end 100 private vandboringer, der findes i området.

Forureningen af tusindvis af kubikmeter jord blev for omkring 100 år siden startet af Grindstedværket, der dengang producerede kemikalier.

Grindstedværket blev grundlagt i 1924. Først producerede selskabet organiske kemikalier, men senere også lægemidler og vitaminpiller.

Helt frem til 1960 fortsatte værket med at udlede giftigt spildevand, og det har efterladt tusindvis af kubikmeter jord forurenet.

Trods rapportens informationer mener Billund Kommune ikke, at det var en fejl først at indføre vandingsforbud i området i maj 2022. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også