SSI vil lede efter polio og antibiotikaresistens i spildevand

Overvågning af spildevand under coronaepidemien har vist sig så effektivt, at SSI fremover forventer at bruge det til andre sygdomme også.
Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Spildevandovervågning kan bruges til både at se smittetendenser og finde konkrete tilfælde, siger forsker.

Sygdomme som polio samt antibiotikaresistente bakterier er noget af det, som i fremtiden formentlig kan blive overvåget via spildevandet i Danmark.

Det siger Steen Ethelberg, der er seniorforsker og sektionsleder hos Statens Serum Institut (SSI).

Overvågning af spildevand er blevet brugt herhjemme under coronaepidemien som et middel til at følge udvikling og udbredelse af virusset.

Redskabet har vist sig så effektivt, at SSI fremover forventer at bruge det til andre sygdomme også.

”Vi har jo allerede rigtig gode systemer til at holde øje med smitsomme sygdomme i Danmark, og det er ikke sådan, at spildevandsovervågning skal afløse nogle af dem.”

”Men man kan forestille sig, at det kan give noget ekstra brugbar viden til nogle af de her sygdomme,” siger Steen Ethelberg.

Overvågning af spildevand kan ifølge seniorforskeren bruges forskelligt, alt efter hvad der er tale om.

I nogle tilfælde vil det give mening at overvåge, hvordan en sygdom spreder sig i samfundet. Ligesom det er sket med coronavirus.

I andre tilfælde vil det give mening at overvåge konkrete sygdomme som for eksempel polio. Det er en sygdom, som andre lande i forvejen overvåger ved hjælp af spildevand.

”Polio er en sygdom, som man aktuelt prøver at udrydde fra jordens overflade. Men fordi der er krig og uroligheder flere steder i verden hele tiden, er det vanskeligt at komme helt til bunds og få udryddet polio fuldstændig.”

”Der kan man forestille sig, at man ved at holde øje med spildevandet kan sige, hvor der stadig er lommer af smitte og så sætte ind her,” siger Steen Ethelberg.

Derudover er resistens mod antibiotika i bakterier i fokus hos Statens Serum Institut.

EU-Kommissionen har sagt, at den gerne vil have medlemslandene til at udvikle en mulighed for at overvåge dem via spildevandet.

Men det kræver nogle andre, mere avancerede teknikker, siger Steen Ethelberg.

”Det er så mere vanskeligt, fordi der leder man ikke efter en bestemt sygdom - altså bakterie eller virus - men man leder efter nogle egenskaber, der sidder i DNA’et,” siger han.

Coronaepidemien er første gang, at spildevand er blevet brugt systematisk til at overvåge en sygdom i Danmark.

Overvågningen af coronavirus i spildevand har ifølge analyser vist sig at være så effektivt, at det overordnet har givet det samme billede af, hvor meget smitte der var i samfundet, som PCR-testene gav.

Der er dog blevet skaleret ned i indsatsen siden sommeren 2022.

I dag bliver der foretaget målinger af spildevand to gange om ugen fra 29 faste steder spredt ud over Danmark. Det vil man fortsætte med.

”Når man har denne her vandprøve, og den alligevel er samlet op, kunne man køre mange analyser samtidig og så få informationer om en helt række forskellige sygdomme,” siger Steen Ethelberg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også