Sønderjysk virksomhed vil satse på eksport af vandbesparende urinaler

Waterless Scandinavia styrker indsatsen for at eksportere urinaler, der ikke kun sparer kunderne penge, men også vand. 

Det er ikke mange uger siden, at der flere steder i Danmark var vandingsforbud, og i store områder af Spanien er der for tiden indført begrænsninger på vandforbruget, som rammer helt ned på turistniveau i form af for eksempel tomme swimmingspools. Vand er blevet en dyr ressource, der skal passes på.

Den tilgang passer perfekt ind i forretningsplanen for den sønderjyske handels- og grossistvirksomhed Waterless Scandinavia, der sammen med Horsens-virksomheden Artlinco og den sydsjællandske plastproducent Dansk Rotations Plast nu vil vinde endnu mere frem på eksportmarkederne, end man allerede er med urinalet Waterless Eco, der består af genbrugsplast og ikke bruger vand. Det skriver Jyske Vestkysten.

Ifølge Hans Tjørnelund og Paul Yde Knudsen, to af ejerne i anpartsselskabet, har man i første omgang fokus på det tyske marked, hvor Waterless Scandinavia har været siden 1996. Men nu vil man sætte yderligere tryk på, fordi der i Tyskland er stigende interesse for bæredygtighed.

”Der er også interesse fra for eksempel Singapore, Elfenbenskysten og Mellemøsten, fordi man jo netop kan spare på vandet. Her tager man havvand ind, fordi man ikke har vand nok,” fortæller de to ejere til Jyske Vestkysten.

Kan spare op til 4.000 kr. om året

Urinalet fra Waterless bruger ikke vand til at skylle urinen ud. I stedet ledes den gennem et filter og direkte ud i afløbet. Metoden blev ifølge virksomhedens hjemmeside første gang benyttet i prøveinstallationer i USA i 1991, mens de startede i 1996 i Tyskland og året efter i Danmark. Her støder man på deres produkter blandt andet i idræts-og svømmehaller, stadioner, restauranter, industrivirksomheder og danske kommuner. 

Med produktet Waterless Eco er der fokuseret yderligere på at skære i materialeforbruget og skrue ned for energiforbruget i produktionsprocessen. I det hele taget er der både vand og penge at spare ved at benytte et vandfrit urinal.

”Et urinal bruger op til tre liter vand per skylning. (…) Yderligere er det unødvendigt at skylle 0,2 liter urin bort med 3 liter drikkevand. I de senere år er der sket en stor udvikling i lavtskyllende- og fotocellestyrede urinaler, men det er stadig muligt at spare ikke mindst på drikkevandet,” hedder det på hjemmesiden, hvor det også anslås, at der, afhængig af kommune, kan spares mellem 2.500 og 4.000 kr. per urinal på årsbasis i vand- og vandafledningsafgift.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også