Ny vandplan skal sikre generationer rent vand i Sønderborg

På længere sigt er ressourcerne og vandkvaliteten truet i Sønderborg Kommune, hvis der ikke bliver grebet ind. 
Høje vandstande er en af de trusler, som vandselskaberne i Sønderborg Kommune står over for. | Foto: Mathias Svold
Høje vandstande er en af de trusler, som vandselskaberne i Sønderborg Kommune står over for. | Foto: Mathias Svold

En proaktiv plan. Det er, hvad Sønderborg Kommune vil indføre i form af sin nye vandforsyningsplan som skal gælde indtil 2031 og er sendt i høring indtil 4. august. For selvom vandet for nuværende er i en god og stabil kvalitet, så er der flere områder, hvor der er stort pres på grundvandressourcen og risiko for forurening. 

Der skriver Jydskevestkysten

”Det er vigtigt med et værktøj som Vandforsyningsplanen, så vi sikrer en høj forsyningssikkerhed også i fremtiden. Vi vil også sikre, at grundvandsressourcen i kommunen beskyttes, så vi har rent drikkevand på et bæredygtigt grundlag uden at påvirke naturen negativt,” siger Asger Romme Andersen, Enhedslisten, der er formand for natur-, klima- og miljøudvalget, til mediet. 

Der er flere trusler mod vandet i Sønderborg Kommune, hvor både saltvand fra kystområderne kan trænge ind i vandbassinerne, og stigende havvand, stormflod og tørke truer flere vandværker, ligesom sprøjtegifte i jorden truer grundvandet. 

Derfor ligger det blandt andet i planen, at alle vandværkerne skal sørge for at etablere nødforsyning, helst i form af rørforbindelser til andre anlæg, hvor en plan skal være klar inden udgangen af 2025. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også