Nordjyske vandværker vil slå sig sammen

Hvis forbrugerne siger ja, ender vandværkerne i Hundelev, Rubjerg, Vittrup og Nr. Lyngby i det nordjyske med at følge tendens blandt mindre vandværker. 
Arkivfoto. | Foto: Miriam Dalsgaard
Arkivfoto. | Foto: Miriam Dalsgaard

Fire mindre vandværker i det nordjyske, nærmere bestemt vandværkerne i Hundelev, Rubjerg, Vittrup og Nr. Lyngby, der ligger mellem Løkken og Hjørring, kan se en klar fordel i at slå sig sammen og vil bringe forslaget op på kommende generalforsamlinger. Det skriver det nordjyske nyhedsbrev ligeher.nu.

Dermed følger de nordjyske vandværker en stigende tendens. Som det tidligere i år fremgik af en artikel i CleantechWatch, endte 2022 med i alt 46 fusioner af forbrugerejede vandværker. Det viste tal, som brancheorganisationen Danske Vandværker havde registreret blandt sine medlemmer i 2022. Det tal var en stigning i forhold til både 2021 og 2020.

De fire vandværker i Hundelev, Rubjerg, Vittrup og Nr. Lyngby betjener tilsammen knap 1500 forbrugere, men i takt med at der stilles større krav til blandt andet forsyningssikkerhed, herunder ikke mindst krav til BNBO (borgernære beskyttelsesområder, red.), bliver behovet for sammenlægninger større.

Hvis der viser sig at være flertal for en sammenlægning, vil det for brugerne give større sikkerhed for, at en eventuel forurening ikke får mærkbare konsekvenser. I det tilfælde, at et vandværk bliver ramt af forurening ved deres kildepladser, vil et andet nemlig kunne træde til med at levere vand. 

Ifølge ligeher.nu har to af vandværkerne blandt andet udfordringer med deres kildepladser, som begge ligger i byer, og på den længere bane vil en ny kildesøgning uden for byerne være dyr, ligesom vandanalyser i fremtiden vil blive en større økonomisk udfordring for små vandværker.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også