DI Vand: Danmark mister momentum på eksport af vandteknologi

Nye eksporttal viser, at Danmark bliver overhalet indenom på vandeksporten. DI Vand kalder atter på politisk handling.
Mads Helleberg Dorff mener, at der er behov for en vækstplan, hvis Danmark skal holde sit momentum som værende størst eksportør af dansk vandteknologi. | Foto: DI
Mads Helleberg Dorff mener, at der er behov for en vækstplan, hvis Danmark skal holde sit momentum som værende størst eksportør af dansk vandteknologi. | Foto: DI

Nye tal viser, at vandeksporten er steget med otte pct. sammenlignet med året forinden. Det fremgår af en opgørelse over den danske vandsektors eksport, som DI Vand har lavet i samarbejde med analysevirksomheden Damvad.

Men selvom Danmark er det land i Europa, der har den højeste eksport af vandteknologi per indbygger, er andre europæiske lande begyndt at give Danmark hård konkurrence.

”Vi er sådan set blevet overhalet indenom,” siger Mads Helleberg Dorff, der er chef for DI Vand, og fortsætter:

”Hvis vi tager Nederlandene, kan vi se, at man har formået at øge eksporten med omkring 11 pct.”

Her viser tal fra 2015 og frem, at Nederlandene har øget sin vandeksport med 36 pct., mens den danske ligger på 20 pct. 

”Der er jo en relativt stor forskel i væksten. Så derfor ser billedet ikke så smukt ud, som man umiddelbart kunne tro ud fra de nye eksporttal,” siger vandchefen.

Dertil kommer, at selvom eksportvæksten er højere end hidtil og, såfremt den fortsætter, potentielt vil kunne indfri målsætningen om at øge den danske vandeksport fra 20 mia. kr. til 40 mia. kr i 2030, er der grund til bekymring i brancheorganisationen. 

”Der er en enorm usikkerhed omkring de her tal. Vi har før oplevet, at de er blevet nedskrevet efterfølgende. Det har næsten været mere reglen end undtagelsen,” siger Mads Helleberg Dorff. 

Fokus i udlandet

Vandchefen peger på, at der er flere årsager til, at Nederlandene præsterer bedre end Danmark. Han mener, at landet har meget større politisk bevågenhed på vandområdet og de muligheder, der ligger eksportmæssigt og udviklingsmæssigt. 

Her har myndighederne i Nederlandene både udarbejdet ”en slags vækstplan” på vandområdet, hvor den har afsat et beløb i milliardklassen, ligesom det politiske fokus er stort, hvilket understreges af et vand- og infrastrukturministerium.

Dette understreger for Mads Helleberg Dorff, at der er behov for politisk fokus og handling, hvis Danmark skal gøre sig forhåbninger om at genvinde førerpositionen inden for vandeksporten. 

”Der er et behov for en vækstplan for vandsektoren og en forlængelse og styrkelse af eksportstrategien på vand,” siger han og fortsætter:

”Det er åbenlyst, at vand kommer til at spille en kæmpestor rolle fremadrettet. Vi skal udnytte vores stærke udgangspunkt. Hvis vi ikke handler på det nu, risikerer vi, at resten af verden begynder at se mulighederne på vandområdet.” 

Uambitiøst mål

Det er langt fra første gang, at DI Vand slår på tromme for en vækstplan for vandsektoren, og det er heller ikke første gang, at eksporttallene viser, at det går for langsomt med at få de danske vandteknologier ud i verden. 

I DI Vand har man i løbet af 2022 imidlertid arbejdet videre med at indfri målsætningen om at ramme de 40 mia. kr. ved blandt andet at afholde over 40 events og arrangementer, der stort set alle sammen har haft fokus på at indfri eksportmålet, fortæller Mads Helleberg Dorff. 

Han tilføjer, at brancheorganisationen arbejder hårdt på at få løftet vandområdet politisk, hvilket det seneste regeringsgrundlag reflekterer positivt.

Selvom det i efteråret kom frem, at målsætningen først ser ud til at blive indfriet i 2050, så mener vandchefen fortsat ikke, at ambitionerne er for høje i Danmark. 

”Jeg vil næsten sige, at det er lidt for uambitiøst. Når man rundt omkring i verden ser på, hvor stort et behov for vandløsninger, vi ser i fremtiden,” siger han. 

Indfrielsen af målet handler derimod om, hvorvidt der bliver arbejder på alle ledder og kanter for at nå det. 

”En ting er, at målet er simpelt. Det handler om, at sætter man et mål, skal man følge det op med nogle initiativer, og her halter vi. Vi mangler en plan for, hvordan vi får vores rammevilkår, forskning, udvikling og vækstdagsorden til at spille sammen med initiativer rettet mod at indfri eksportmål,” siger Mads Helleberg Dorff. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også