Vandkæmper slår pjalterne sammen om eksport af spildevandsrådgivning

Gennem det nye selskab ’Utilizero’ vil Aarhus Vand og DHI sælge rådgivning og softwareløsninger til energibesparelser hos danske og udenlandske spildevandskunder.
Utilizero er ejet med 35 pct. af Aarhus Vand, mens DHI ejer de restende 65 pct. | Foto: Aarhus Vand/pr
Utilizero er ejet med 35 pct. af Aarhus Vand, mens DHI ejer de restende 65 pct. | Foto: Aarhus Vand/pr

Der er både økonomiske og klimamæssige gevinster at hente ved at udbrede mere digitalisering på renseanlæg.

Det er forankret i den overbevisning, at rådgivningskæmpen DHI og forsyningsselskabet Aarhus Vand nu slår sig sammen om et nyt, fælles selskab, Utilizero, der skal hjælpe spildevandskunder verden over til mærkbare energibesparelser.

Baseret på parternes respektive erfaringer er målet at sælge softwareløsninger og rådgivning til renseanlæg – både i Danmark og uden for landets grænser, hvor digitaliseringen mange steder halter efter.

”Jeg mener helt alvorligt, at det kan blive det næste væksteventyr for Danmark,” siger Mette Vestergaard, adm. direktør i rådgivningskoncernen DHI, til CleantechWatch om det nye selskab.

”I vandbranchen har vi en ambition om at fordoble eksporten i 2030, og det er helt klart ambitionen, at det her skal bidrage til det,” tilføjer hun og fremhæver Nordeuropa som et oplagt marked at træde ind på først.

Lars Schrøder, adm. direktør i Aarhus Vand, ser også gode muligheder for at udbrede digitalisering af vandrensningen til udlandet.

”De danske spildevandsselskaber er godt på vej, så det er jo ude i den store verden, vores perspektiver i det her ligger,” siger han.

Digital tvilling

Aarhus Vand og DHI er ikke fremmede for hinanden. Parterne har blandt andet arbejdet sammen om Marselisborg Renseanlæg, der ejes af Aarhus Vand, som har en nettoproduktion af både el og varme. Det er muligt som følge af en række digitale værktøjer, der kan fremme processtyringen og optimere driften på anlægget, hvilket hjælper til at spare energi og sikrer optimal energiudnyttelse af slammet.

DHI har med udgangspunkt i tal fra netop Marselisborg Renseanlæg anslået, at dansk teknologi i bedste fald ville kunne skære 20 pct. af spildevandssektorens udledning globalt.

”Vi har vist verden omkring os, hvad man kan på et eksisterende anlæg ved hjælp digitalisering. Det vil vi gerne udbrede mere, end vi har gjort hidtil,” siger Lars Schrøder fra Aarhus Vand.

Han henviser til, at Aarhus Vand tidligere har præsenteret Marselisborg Renseanlæg for amerikanske kunder gennem den såkaldte Water Technology Alliance – et vidensdelingsprogram faciliteret af udenrigsministeriet, der skal hjælpe med at afsætte danske vandløsninger til USA.

Det nye selskab, Utilizero, kommer blandt andet til at trække på DHI’s digitale værktøj Twinplant, der vil gøre det muligt for selskabets kunder at lave en såkaldt ”digital tvilling” af et eksisterende renseanlæg. Herigennem vil Utilizeros løsninger kunne komme med prognoser for spildevandskvalitet, energiforbrug, ressourceeffektivitet og CO2-aftryk afhængig af tidspunktet for drift på et renseanlæg.

Begrænset risiko

De nystiftede Utilizero er ejet med 35 pct. af Aarhus Vand, mens DHI ejer de restende 65 pct. Selskabet vil blive drevet på almindelige kommercielle vilkår og vil ind til videre være forankret i de to ejeres medarbejderstaber, fortæller de to direktører.

Når Aarhus Vand trods sin status som offentlig monopolvirksomhed kan stifte kommercielt selskab, skyldes det en åbning i Vandsektorloven, der giver vandforsyningsselskaber mulighed for at indgå i såkaldte 40/60-selskaber, der sætter et loft på en 40 pct. ejerandel i forsyningen.

Parterne ønsker ikke at oplyse, hvor meget Utilizero forventes at omsætte for eller give af overskud, men ingen af de to parter har smidt mere end en mio. kr. i selskabet, fortæller de.

”Det er et selskab, hvor vi siger, at vi vil vise, at vi har noget at byde på, og så vil vi se, om der er interesse for det på markedet. Og hvis der er det, kan vi opskalere derefter. Hvis ikke, har vi investeret så lidt, at vi vil kunne lukke selskabet igen uden at have tabt en formue. Så vores risiko i selskabet er begrænset indtil videre,” siger Lars Schrøder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også