Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Selvom politik har sat sig tungt på ugens dagsorden med løfter om en akut plan for drikkevandsbeskyttelsen, så har flere historier fra Ringkøbing-Skjern Forsyning og en brudt affaldskontrakt også trukket overskrifter denne uge. 
Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen

Dansk politik har været det helt store emne på alles læber denne uge – også i vandsektoren, hvor den nye SVM-regering har luftet planer om hurtigst muligt at iværksætte en plan for beskyttelsen af det rene drikkevand.

Reaktionerne på blandt andet den politiske udmelding vender vi dog tilbage til, for ugen i sektoren startede med historien om, at Ringkøbing-Skjern Forsynings bestyrelsesformand, Lennart Qvist, meldte sin afsked med forsyningsselskabet efter mindre end et år på posten.

Det skete efter en sag om hjemsendelse af en medarbejder og mulig fusk i forsyningens arbejde med leverandører, som CleantechWatch over de sidste par uger har beskrevet. 

Senere på ugen kunne CleantechWatch desuden fortælle, at der ifølge en intern orientering til byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune fra Ringkøbing-Skjern Forsynings direktør, Finn Jessen, indtil videre ikke er fundet mistænkelige eller ulovlige forhold i den eksterne advokatundersøgelse, som forsyningsselskabet tidligere på efteråret iværksatte.

CleantechWatch bragte desuden et interview med tidligere bestyrelsesmedlem i forsyningsselskabet Niels Rasmussen, der i sin tid i forsyningen fra 2010-2014 oplevede selskabet som et ”lukket system”, der varetog egne interessere frem for borgernes og var kendetegnet ved en ”usund selskabskultur” med et lemfældigt forhold til notater og møder. 

Som tidligere nævnt var det også denne uge, at vandsektoren fik et – med direktør i Danske Vandværker, Susan Münsters ord – ”fortjent fokus” på den politiske dagsorden. 

I den nye SVM-regerings regeringsgrundlag, der blev offentliggjort onsdag, var der i hvert fald nævnt en række planer om politiske tiltag inden for vandsektoren, der vakte begejstring hos flere aktører og brancheorganisationer i sektoren. 

Hos Danske Vandværker hilste direktør Susan Münster blandt andet planerne om en akut plan for beskyttelsen af drikkevandet varmt velkommen, ligesom hun noterede sig, at den nye regering vil ”søge at komme hele vejen rundt”, når det gælder udfordringer med drikkevandet. 

Brancheorganisationen Danva havde også flere roser til regeringsgrundlaget, herunder blandt andet planerne om at finansiere beskyttelsen af drikkevandet gennem en drikkevandsfond frem for over vandtaksten, mens chef for brancheorganisationen DI Vand, Mads Helleberg Dorff, kaldte regeringsgrundlaget mere ambitiøst end tidligere set. 

I en helt anden boldgade bød slutningen af ugen også på en foreløbig afslutning på konflikten om affaldshåndteringen på Bornholm, da Bornholms Regionskommune fredag med øjeblikkelig virkning valgte at opsige sin kontrakt med renovatøren HCS.

HCS har ifølge regionskommunen ikke levet op til væsentlige krav i sin kontrakt med det kommunale affaldsselskab Bofa, og renovatøren har udelukkende varetaget ”egennyttige interesser” for at opnå den størst mulige fortjeneste på Bofas vegne, lød det blandt andet. 

Danske Vandværker: ”Fortjent fokus” på vand i nyt regeringsgrundlag

Forsyningsdirektør i orientering til byrådet: Intet tyder på ulovlige forhold

DI Vand: Regeringsgrundlag er mere ambitiøst end tidligere set

Biofos-direktør: Afgift på spildevandsudledning er ikke nok

Tidligere bestyrelsesmedlem: Jysk forsyning har i årevis været et ”lukket system”

Danva roser vandløsninger i nyt regeringsgrundlag

Ny SVM-regering lover akut plan for drikkevandsbeskyttelse

Bornholm giver dødsstødet til affaldskontrakt med HCS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også