CleantechWatch

Ukraine-krig har sendt dansk vanddiplomat ind i orkanens øje

Thor Danielsen er en af de vanddiplomater, Udenrigsministeriet har sendt ud for at udbrede dansk vandeksport. Lige nu optager høje energipriser og krigen i Ukraine hans tid.

Thor Danielsen er en af Udenrigsministeriets udsendte vanddiplomater, der skal være med til at fremme den danske vandeksport. | Foto: UM/PR

Jobbeskrivelsen hedder ”at understøtte de danske vandteknologivirksomheder, rådgivere og myndighedssamarbejdet” for de såkaldte vanddiplomater, som Udenrigsministeriet har sendt ud i verden.

Men med den verserende krig i Ukraine og udbredt tørke har Thor Danielsen, der har sin base på ambassaden i Warszawa, lidt ekstra ildebrande at skulle slukke for tiden.

”Vi er kommet lidt i orkanens øje grundet krigen i Ukraine,” siger han og fortsætter:

”Det har blandt andet betydet, at energipriserne er presset meget op. Nogle af forsyningernes energiregninger er steget med over 700 pct. Her er det min opgave at komme med nogle energieffektive løsninger og erfaring, som kan hjælpe allermest lige nu og skabe en konkret forandring.”

Udenrigsministeriets kontor i Warszawa er et af den danske udenrigstjenestes største enkeltstående handelskontorer. Siden Rusland invaderede Ukraine i februar, er kontoret blevet oprustet grundet Polens betydning for dansk eksport og økonomisk diplomati.

Men krigen er ikke den eneste udfordring, som Thor Danielsen skal varetage for tiden. For en rekordvarm og tør sommer betyder også, at Polen er plaget af tørke og vandtab og sidenhen oversvømmelser, hvilket kommer oveni en ny relativt ny vandsektorlov, som har ændret markant på, hvordan sektoren er reguleret og organiseret.

”Der er en del røre omkring vandtakster, og hvordan man får godkendt investeringer. Det er der, at vi arbejder på at bringe den danske reguleringserfaring ind,” siger Thor Danielsen.

Øger troværdighed

Den danske regering har sammen med blandt andet Dansk Miljøteknologi, Danva, Clean Danish Export Association og State of Green sat et mål om salg for 40 mia. kr. vandteknologi til udlandet i 2030. Med de senest opgjorte tal fra 2020 på 22 mia. er der fortsat lang vej, og selv om Polen ikke hører til de største eksportmarkeder, spår ministeriet, at der fortsat er pæn vækst at hente i landet.

I Polen arbejder Thor Danielsen sammen med en lokal kollega i et vand-team, der tager ud og snakker med polske forsyninger og myndigheder om vandsektoren og dens muligheder.

”Vi har før arbejdet med samme koncept om vanddiplomater i USA, og der har man erfaret, at vi har kunnet binde de danske og udenlandske forsyninger sammen, hvor vi kommer med helt anden ekspertise og troværdighed inden for sektoren, end hvis man kommer alene som virksomhed, rådgiver eller myndighed,” siger han.

Han tilføjer, at i og med, at de danske forsyninger er nogle af verdens bedste inden for energieffektivitet og bæredygtighed, kan han bibringe nogle erfaringer, som kan bruges direkte til at skabe bedre effektivitet inden for de lokale forsyninger.

”Generelt går det rigtigt godt. Polsk forretningskultur passer godt med den danske. Og så lå der et stort dansk udviklingsarbejde i 1990’erne i Polen, så den danske vandsektor er ret anerkendt hernede. Der er et godt fundament at arbejde videre på,” siger han.

Med sin erfaring og som udsendt ’vanddiplomat’ baner han vejen på mere troværdig vis for at udbrede dansk vandeksport.

”Hvis vi præsenterer en dansk virksomheds løsninger og en dansk reference hos en forsyning, er det en troværdighed, som de ikke selv kan skaffe, men som vi kan bidrage med. Vi kan være bindeled mellem de polske aktører og danske aktører,” siger han.

En del af et team

Foruden sit arbejde internt i Polen er Thor Danielsen også en del af et hold vanddiplomater, som arbejder på tværs af Tyskland, Spanien, Portugal og Polen.

”Mit spor er water infrastructure. Jeg har arbejdet med drikkevandsforsyning og klimatilpasning, og så jeg bruger meget af min tid på at snakke om, hvordan forsyninger rundt om i Europa kan reducere deres vandtab, energioptimere deres distribution af drikkevand eller klimatilpasse og styre deres afløbssystem mere optimalt,” siger han.

Og samspillet på tværs af landegrænserne er ifølge Thor Danielsen en vigtig brik i den danske eksportstrategi:

”Når vi skal understøtte de danske vandteknologivirksomheder, rådgivere og myndighedssamarbejdet, så skal vi gerne sikre, at vi gør det på en ensartet måde, som har det højst mulige niveau. Det er også grunden til, at vi er hyret ind, som vi er.”

Mens Thor Danielsen har et kompetenceområde inden for drikkevandsforsyning og klimatilpasning, er eksempelvis hans kollega Laura Bailon, der er udsendt til Spanien, ekspert på rensningsanlæg og rensning af spildevand.

”Så hun sørger jo for, at vi får løftet vores niveau og givet det rigtige faglige input i de forskellige lande, så vi ikke spreder os selv for tyndt. Vi arbejder sammen i en matrix,” siger han.

De danske vanddiplomater har en kontrakt på to år. Den løber ud i slutningen af 2023, og derefter bliver det igen taget op til overvejelse, hvad der skal ske med dem. Fremtiden kommer an på finansieringen, som er en del af en vandeksportstrategi, lyder det fra Thor Danielsen.

Aarhus Vand udvider samarbejde i Indien

Tiltag for vandsektoren i ny erhvervspakke både skuffer og glæder DI Vand

Danmark fortsat på vej til at misse eksportmål for vandteknologi

Mere fra CleantechWatch

DI advarer mod at ændre på aftale om CO2-afgift

Brancheorganisationen er langt fra tilfreds med, at Det Miljøøkonomiske Råd nu skaber usikkerhed om den varslede afgift på CO2-afgiften på 750 kr. per udledt ton. En højere CO2-afgift vil være ”gift for den grønne omstilling”, lyder advarslen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs