CleantechWatch

Skadelige fluorstoffer holder sig under grænseværdien i badevand

Der blev påvist indhold af PFAS under grænseværdien i 48 ud af 50 analyser foretaget af Miljøstyrelsen i badevand langs kysterne.

Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

De sundhedsskadelige fluorstoffer kaldet PFAS findes mange steder i badevandet, men det er i koncentrationer, der generelt ligger væsentligt under den vejledende grænseværdi for badevand.

Det konkluderer Miljøstyrelsen på sin hjemmeside efter at have tjekket 50 kyststrækninger og søer for indhold af PFAS-stoffer i 30 centimeters dybde.

Der blev påvist indhold af PFAS under grænseværdien i 48 ud af 50 badevandsanalyser, mens der i de to sidste to prøver ikke blev påvist PFAS i et omfang, der kunne måles.

I Jammerbugt Kommune i Nordvestjylland fandt man i en enkelt badevandsanalyse overskridelse af grænseværdien, men ved en opfølgende prøvetagning var analyseresultatet under grænseværdien.

Miljøstyrelsens undersøgelse suppleres af 216 badevandsprøver foretaget af 41 kommuner, og også kommunernes målinger viser, at indholdet af PFAS i badevandet var under grænseværdien. Kun en prøve ved Aalborg viste i første omgang et resultat, der var højere end den fastsatte værdi, men ved en supplerende måling var den lavere.

Det var et fund af PFAS-stoffer i havvand ved Thyborøn i juni, der gav anledning til undersøgelsen.

I maj i år viste en kortlægning foretaget af Danske Regioner, at 14.607 steder i Danmark bør undersøges for PFAS-forurening.

Kommune sender beslutning om ny RGS-tilladelse videre til Miljøstyrelsen

Organisationer kræver forbud mod PFAS

Rådgiver skal undersøge PFAS-forurening fra havet til grundvand

Mere fra CleantechWatch

Ny aftale sikrer både lavere elafgift og afdragsordning

Et bredt politisk flertal er blevet enige om en aftale, der skal hjælpe danskerne igennem en vinter præget af høje energipriser. Aftalen rummer blandt andet en sænkelse af elafgiften, afdragsordning og flere penge til udrulning af fjernvarme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs