Kampagne skal sikre rent drikkevand i fremtiden

13 lokale vandværker i Randers opfordrer private haveejere til at droppe brugen af sprøjtegift i et nyt initiativ for at bevare det rene drikkevand i kommunen.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

En opgørelse fra 2021 viser, at to tredjedele af arealerne nær grundvandsboringerne i Randers Kommune er private haver. Derfor kommer Vandplanudvalget i Randers, en forening af 13 lokale vandværker, med et budskab til private forbrugere om at stoppe med bruge sprøjtemidler.

Det skriver Randers Amtsavis.

Hen over sommeren vil borgerne, der er tilknyttet vandværkerne, modtage en brochure om, hvordan de kan sikre en sprøjtefri have. Det skal blandt andet ske ved at vælge riven, skuffejernet og andre miljøvenlige våben i kampen mod ukrudt og skadedyr.

Den nye kampagne kommer blandt andet på baggrund af en rapport fra Miljøstyrelsen, der viser, at salget af sprøjtemidler til private er mere end fordoblet i 2019 og 2020 i forhold til tidligere år.

1. juli trådte nye regler i kraft vedrørende brug af pesticider baseret på aktivstoffet glyphosat. Pesticiderne må efter nytår ikke længere sælges til brug på befæstede arealer som havegange, terrasser og gårdspladser. Og fra 31. december 2023 må midlerne ikke længere anvendes på de omtalte områder, skriver avisen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også