Miljøstyrelsen udsendte misvisende tal om udledningen af kvælstof

I en nyhed på sin hjemmeside hævdede Miljøstyrelsen, at den årlige reduktion af kvælstof er på 1.323 ton, men reelt er den gennemførte kvælstofreducering på under 100 ton.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Tirsdag gjorde Miljøstyrelsen i en nyhed på sin hjemmeside status over, hvordan det går med at reducere landbrugets udledning af kvælstof til vandmiljøet. Men styrelsen sender sminkede tal ud i offentligheden og dækker over, hvor dårligt det reelt står til med indsatsen mod kvælstofudledning. Det vurderer professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet.

”Tallet i styrelsens nyhed er forskønnet, så det syner af langt mere end den faktiske reduktion,” konstaterer professoren over for Information.

Samme kritik lyder fra Danmarks Naturfredningsforening:

”Miljøstyrelsens nyhed tegner et misvisende billede af, hvordan det går med at reducere landbrugets kvælstofudledning i Danmark,” siger foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding til Information.

I nyheden oplyser Miljøstyrelsen, at de nyeste tal for udledningen af kvælstof ”viser en årlig reduktion af kvælstof på 1.323 ton” som følge af de såkaldte kollektive virkemidler, hvilket blandt andet dækker over plantning af mere skov og etablering af vandområder.

Dette tal ligger markant under det mål, der blev fastsat med Venstre-regeringens omstridte landbrugspakke fra 2015 på 2.450 ton i 2021, og det lever heller ikke op til den justerede målsætning fra 2020 på 1.500 ton.

Men nu viser det sig, at de 1.323 ton slet ikke dækker over reelle reduktioner.

Ser man nærmere på de bagvedliggende data, stammer kun 95,6 ton per år – det vil sige 7,2 procent – af den oplyste kvælstofreduktion fra projekter, der rent faktisk er gennemført. De resterende 1.225 ton, som er medregnet i Miljøstyrelsens nyhed, stammer fra godkendte eller endog kun ansøgte projekter, men altså ikke fuldførte projekter.

Den information fremgår ikke af Miljøstyrelsens nyhed, og nyheden henviser heller ikke til de bagvedliggende tal.

”Det må jo betegnes som snyd, når styrelsen medregner ikkerealiserede tal,” konstaterer Stiig Markager, der mener, at de 96,5 ton realiseret kvælstofudledning er en nærmest betydningsløs mængde i forhold til behovet og målsætningen:

”Det er så lidt, at det ikke er værd at snakke om. For mig at se viser tallene, at virkningen af landbrugets frivillige reduktioner er nær nul, og at kritikken af landbrugspakken har været berettiget.”

Miljøstyrelsen medgiver på mail, at informationen i nyheden er utilstrækkelig:

”At de 1.323 ton ikke kun dækker over de afsluttede projekter, kunne have været bedre kommunikeret i nyheden, men det fremgår dog helt tydeligt af opgørelsen på Miljøstyrelsens hjemmeside, som der burde have været et link til i nyheden,” skriver styrelsen og oplyser, at ”teksten i nyheden bliver præciseret, så det fremgår mere tydeligt, hvordan tallet skal forstås”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også