Forsker: 170 mio. kr. er langt fra nok til at beskytte drikkevand

I den seneste finanslovsaftale er der i alt afsat 170 mio. kr. over fire år til at sikre drikkevandet. Men de penge rækker ikke langt, mener eksperter. Miljøminister Lea Wermelin (S) er uenig.
af ritzau

Fra sidst på året kan kommuner og vandselskaber søge om penge fra en ny drikkevandsfond på 170 mio. kr. Fonden har til formål at beskytte drikkevandet.

Men flere eksperter siger til Avisen Danmark, at pengene ikke kan løse de aktuelle problemer. Og at pengene hjælper for få.

Det er regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne, som i den seneste finanslovsaftale blev enige om at afsætte i alt 170 mio. kr. over fire år til en drikkevandsfond.

110 mio. kr. kan søges til eksempelvis at plante skov, opkøbe jord eller betale kompensation til landmænd for at droppe sprøjtemidler i et drikkevandsområde.

Seks mio. kr. er sat af til at sløjfe tidligere brønde, såkaldte spøgelsesbrønde, og boringer. Og 54 mio. kr. er øremærket til analyse af kommunernes indsats med beskyttelse af drikkevandet.

Steen Christensen, lektor emeritus i hydrogeologi på Aarhus Universitet og ekspert i grundvand, mener, at de afsatte midler vil hjælpe for få.

”Det er en hjælp til en kommune, som skal bruge mange millioner kroner på at sikre rent drikkevand til få mennesker på eksempelvis en ø. Men når vi kommer ind på fastlandet og ind omkring byerne, hvor der bor flere mennesker, skal der helt andre beløb til end beskedne 170 mio. kr.”, siger Steen Christensen til Avisen Danmark.

Hans-Jørgen Albrechtsen, professor på DTU Miljø og ekspert i drikkevand, er enig.

”Vandet bliver rent på et tidspunkt, men der går nok 50 eller 60 år. Men jeg savner aktion på de akutte problemer, for allerede nu har mange vandboringer fund over grænseværdierne,” siger Hans-Jørgen Albrechtsen til mediet.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er mener, at ordningen kommer til at gøre en forskel:

”Vi skal sikre en hjælpende hånd til de steder, hvor det kan være svært at skaffe rent vand, fordi der er forurening af grundvandet i forvejen. Eller steder hvor der ikke er særligt mange borgere til at betale regningen, hvis grundvandet bliver forurenet, eksempelvis småøer,” siger hun.

Ingen fund af pesticidrester over grænseværdien i screening af grundvand

Danske Vandværker har fundet PFAS i 55 vandboringer


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også