Vandselskaber melder om skærpet konkurrence i kampen om nye hænder

Hos både store og små forsyninger mærker man, at særligt den specialiserede arbejdskraft for tiden er i høj kurs. ”Vi får færre, til tider markant færre, ansøgere,” lyder det fra HR-chef.
Den skærpede konkurrence om medarbejdere viser sig hos Hofor ved, at særligt de specialiserede stillingsopslag kaster færre ansøgninger af sig. | Foto: Hofor/PR
Den skærpede konkurrence om medarbejdere viser sig hos Hofor ved, at særligt de specialiserede stillingsopslag kaster færre ansøgninger af sig. | Foto: Hofor/PR

Ledigheden på det danske arbejdsmarked har i de seneste måneder været i frit fald, og den øgede kamp om arbejdskraften er ikke gået de danske vandselskaber forbi.

Det er meldingen fra tre vandforsyningsselskaber, som CleantechWatch har talt med.

”Vi får færre, til tider markant færre, ansøgere til vores stillinger. Der er alt lige fra slamsugerchauffører til automatikteknikkere og ingeniører. Så det er bredt set blevet sværere at få et stort kandidatfelt,” siger Peter Holm, der er HR-chef i Aarhus Vand.

Hvor Peter Holm tidligere modtog ”30-40-50” ansøgninger per opslået stilling, er tallet nu nede på omkring de 10, fortæller han.

”Vi er ikke i den situation, man hører om i visse andre brancher, hvor virksomheder har 10-15 ubesatte stillinger. Men vi har sværere ved at besætte dem, vi slår op,” siger Peter Holm.

Lignende toner lyder fra Hovedstadens Forsyningsselskab, Hofor.

”Hvor vi i 2019 havde omkring 40 ansøgere per stilling i gennemsnit, så ligger vi over 2020 og 2021 nærmere omkring de 25,” fortæller direktør for økonomi og forretning Jan Kauffmann.

Den skærpede konkurrence om medarbejdere viser sig særligt ved, at meget specialiserede og tekniske stillingsopslag kaster færre ansøgninger af sig, påpeger han.

”Det kan være meget specialiserede projektlederstillinger, eller med specifikke tekniske løsninger indenfor eksempelvis IT,” siger Jan Kauffmann, der dog tilføjer, at situationen endnu ”på ingen måde er kritisk”.

I løbet af 2021 ansatte Hofor ifølge Jan Kaufmann 220 nye medarbejdere i forsyningsselskabet, der tæller en medarbejderstab på i alt 1.400.

”Det fortæller noget om, at det ikke er umuligt at skaffe medarbejdere,” siger han.

I Vesthimmerlands Forsyning, der har omkring 70 ansatte, fortæller driftschef Jens Jørgen Ploumann, at mens forsyningsselskabet ikke har problemer med at hente eksempelvis lokale smede ind, så er sagen en anden, når der skal hyres personel med længere uddannelser.

”Vi har lige haft et opslag efter en ingeniør, hvor vi havde svært ved at finde én,” fortæller Jens Jørgen Ploumann.

”Vores direktør var så ude at prikke en på skulderen, som det lykkedes at få ind. Men det bliver givetvis ikke nemmere at finde dem med længere uddannelser, at der nu er mere konkurrence om at hente dem til,” tilføjer han.

Henter ind fra Sverige

En rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viste i december, at der det forudgående halve år havde været 158.000 forgæves rekrutteringer, hvilket svarede til hver tredje opslået stilling.

Samtidig er ledigheden lige nu den laveste siden 2008.

Landets erhvervsorganisationer fik fredag deres bønner om politisk handling på området hørt, da et smalt flertal indgik en reformaftale, der ifølge Finansministeriet vil øge beskæftigelsen med 12.000 personer.

Hos Aarhus Vand forudser HR-chefen dog, at udfordringen med det reducerede antal ansøgere vil fortsætte langt ind i 2022.

Det skyldes blandt andet, at vandselskaberne ifølge Peter Holm også udfordres af, at man som følge af den økonomiske regulering af vandsektoren ikke bare kan skrue på eksempelvis lønniveauet i tider med kamp om arbejdskraften, som man kan i det private erhvervsliv. Årsagen er, at selskaberne ikke kan sende regningen videre til kunderne.

”I det private kan man jo skrue på prisen over for kunderne. Det kan vi ikke. Så hvis vi på et tidspunkt ser generelle stigninger på 5-10 pct. i lønniveauet, så får vi en stor udfordring,” siger Peter Holm, der i 2021 var med til at ansætte ”mellem 15 og 20” nye medarbejdere til Aarhus Vand.

Hos Hofor har man løst noget af problemet med manglende hænder i Danmark ved at kigge over sundet til vores naboer, fortæller direktør Jan Kauffmann

”Vi har haft held til at rekruttere arbejdskraft fra Sverige. Vi har ansat ganske mange fra Malmø-området, hvor der er mange dygtige folk,” siger han.

Fagforbund undsiger grønt prestigeprojekt fra regeringen

Radikale vil samle økonomi og det grønne i samlet 2025-plan

Her er erhvervslivets fem politiske fikspunkter i 2020


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også