Forsyningsselskab anklages for "magtfordrejning": Nye procedurer skal undgå lignende

Både Guldborgsund Forsyning og Vordingborg Forsyning kritiseres af Folketingets Ombudsmand for at forhindre aktindsigtsanmodninger. Erhvervsminister vurderer, at udfodringer er løst. (Rettet)
Foto: Guldborgsund Forsyning //PR
Foto: Guldborgsund Forsyning //PR

(Rettet kl. 10.38. Det præciseres hermed, at det er Miljø- og Fødevareklagenævnet, der kritiserer forsyningsselskabet for "magtfordrejning" og ikke ombudsmanden.)

Send bestyrelsen, adm. direktør og medarbejdere en "uforbeholden undskyldning" for at beskrive os som "løgnere, skampletter og tumper" - ellers afviser vi dine anmodninger om aktindsigt.

Sådan affejede bestyrelsen i Guldborgsund Forsyning i 2017 en aktindsigtsanmodning fra Uffe Thorndal (K), tidligere folketingsmedlem og Hørsholm-borgmester, der selv mener, at han ikke kan afvises for at kalde en spade for en spade.

Det skriver Altinget, der har set brevet fra forsyningsselskabets bestyrelse samt talt med Uffe Thorndal.

På trods af gentagne afgørelser fra Miljø- og Fødevareklagenævnet om, at denne praksis var ulovlig, gav bestyrelsen dog ikke efter før juni 2020 - dermed har forsyningsselskabet udøvet "magtfordrejning", lyder kritikken fra nævnet.

Men det er forfejlet at bruge ordet "magtfordrejning" ifølge formand Ole Bronné Sørensen, der over for Altinget kalder sagen en "disput" med Miljø- og Fødevareklagenævnet, der omhandler rettent til aktindsigt i forsyninger.

"Det har vi arbejdet os omkring, og efterhånden begyndte vi at få nogle svar, som vi kunne bruge til noget. Og med dem i hånden har vi sagt, ok så kan vi godt give en højere grad af aktindsigt, fordi vi nu har myndighedernes ord for, at vi godt kan gøre det," siger han til mediet og erkender, at det har taget lang tid at rette ind.

Ervhervsminister ser udfordringer som "løst"

Kritikken af Guldborgsund Forsyning har sammen med løftet pegefinger til Vordingborg Forsyning ført til, at Folketingets Ombudsmand har valgt at trække erhvervsminister Simon Kollerup (S) ind i sagen, som CleantechWatch tidligere har beskrevet.

I onsdags kunne Folketingets Ombudsmand berette, at erhvervsministeren nu anser "udfordringerne løst".

Herunder med et møde mellem Miljøministeriet og Guldborgsunds og Vordingborgs kommunaldirektører.

Her redegjorde kommunerne for, at de pågældende forsyningsselskabers praksis var blevet ændret", fremgår det af erhvervsministerens brev.

Derudover har det ført til nye procedurer med krav om orientering af fagministerier, kommuner og tilsynsmyndigheden, hvis lignende udfodringer skulle opstå.

Ombudsmand Niels Fenger er tilfreds med meldingen fra erhvervsministeren.

"Reglerne om aktindsigt skal naturligvis overholdes af ethvert organ, der omfattes af aktindsigtsreglerne. Det er derfor godt, at der nu er fokus på, at forsyningsselskaberne samarbejder med nævnet, så dette kan sikres," lød det i den forbindelse i en pressemeddelelse.

Guldborgsund tabte sidste år afgørelse

Sagen om aktindsigtsanmodning fra 2017 er ikke den eneste, som Miljø- og Fødevareklagenævnet har kritiseret Guldborgsund Forsyning for.

Så sent som sidste år afgjorde nævnet, at det stred imod reglerne, da Guldborgsund Forsynings spildevandsselskab i december 2019 gav afslag på en anmodning om aktindsigt i finansieringsmodellen for forsyningens fire renseanlæg.

Forsyningsselskabet afslog anmodningen med henvisning til offentlighedsloven, og argumenterede, at oplysningerne var fortrolige, og at en udlevering til en tredjemand ville forstyrre udbudsprocessen og være økonomisk skadende.

Men oplysningerne udgør miljøoplysninger, lød argumentet fra klagenævnet.

"Nævnet har lagt vægt på, at oplysningerne vedrører de økonomiske forudsætninger for renovering af renseanlæg til spildevand, som påvirker eller kan påvirke de enkelte miljøelementer, herunder vand," står der i afgørelsen fra Miljøklagenævnet.

Efter kritik fra Ombudsmand: Udfordringer med forsyningsselskaber er løst

Forsyning taber afgørelse: Har mørklagt oplysninger om finansiering

Guldborgsund Forsyning underskriver sidste kontrakt i stort renoveringsprojekt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også