CleantechWatch

Spildevandsovervågning skal lokalisere Omikron-variant

Overvågning af spildevand omfatter nu også den nye mutation af coronavirus, Omikron-varianten, som har ramt Danmark. Det kommer efter et år, hvor overvågning af spildevand er blevet et fast redskab i kampen mod covid-19.

Foto: Lemvig Vand og Spildevand

Den nye Omikron-variant skal overvåges i spildevand som et supplement til test af borgerne. Det sker, fordi erfaringer de seneste år viser, at coronavirus kan opdages i spildevand, da cirka halvdelen af smittede udskiller virusset i afføringen, lyder udmeldingen fra Kristina Træholt Franck, der er overlæge og sektionsleder ved Statens Serum Institut (SSI).

Det skriver Sjællandske Medier.

SSI begynder allerede i denne uge at screene prøver taget i spildevandet denne uge, hvilket betyder, at instituttet kan opdage geografiske områder i landet, hvor Omikron-varianten er til stede.

"Styrken er, at vi kan se, om vi har et mørketal. Sker der en stigning i spildevandet, som vi ikke ser i personpodningen, så ved vi, at der går nogle uopdagede coronasmittede rundt," siger hun til Sjællandske Medier.

Spildvandovervågning er siden sin begyndelse på Bornholm i marts blevet et landsdækkende tiltag, hvor konklusionen i september blev, at det er et brugbart redskab til at overvåge coronavirus, da 600 prøver fra 16 anlæg og fire pumpestationer blev analyseret, og der blev påvist en sammenhæng mellem coronavirus i spildevandet og smittede personer i området.

Coronaovervågning af spildevand udbredes efter positive resultater 

Test af spildevand udbredes til hele landet 

20 renseanlæg skal nu coronateste spildevand og bistå smitteopsporing 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Job