Nyt samarbejde skal forhindre hacking af vandværker

Et pilotprojekt blandt 15 danske vandværker skal begrænse en stigende cybertrussel. Det sker, efter flere vandværker de seneste år er blevet hacket.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

15 danske vandværker indgår i et pilotprojekt om it-sikkerhed, som er støttet af Industriens Fond. Det sker, efter at flere vandværker har oplevet cyberangreb, hvor et jysk vandværk blandt andet fik slettet 50 terabyte på mindre end et minut, og måtte bruge to måneder og et tocifret millionbeløb på at genoprettet skaderne.

Det skriver Ingeniørens nichemedie Watertech.

"I værste fald kan det betyde, at det drikkevand, der ledes ud til forbrugerne, indeholder uønskede stoffer som for eksempel jern, mangan eller er forurenet, hvis det kommer fra et vandværk, der har videregående vandbehandling," påpeger Susan Münster, direktør i Danske Vandværker.

Projektet er støttet af Industriens Fond, og de 15 involverede vandværker er med til at afholde et event om 'Samarbejdende Cybersikkerhed' for små og mellemstore virksomheder, hvor fagfolkene på vandværkerne og deres bestyrelser typisk ingen interesse for it-sikkerhed.

"Det kan være svært for det enkelte vandværk at have ressourcerne til at sikre sig mod hackere, men på denne måde bliver det overkommeligt, fordi vi laver en løsning på brancheniveau," siger Susan Münster.

Deloitte: Manglende cybersikkerhed er en bremseklods for den grønne omstilling 

Dansk pumpeproducent lagt ned af hackere før muligt milliardsalg 

Nyt projekt skal sikre vandværker mod cyberangreb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også