Den danske vandsektor nærmer sig klimapositivitet

Vandsektoren kan allerede fra 2025 nå målet om at optage flere klimagasser, end den udleder, viser de seneste indmeldinger til Miljøstyrelsen. Mens målet om klimapositivitet dermed er nærtstående, så går det på energisiden ikke helt lige så stærkt.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Den danske vandsektor forventes samlet set at blive klimapositiv inden 2030, viser de seneste indmeldinger til Miljøstyrelsen fra landets vand- og spildevandsselskaber.

Hvis energieffektivitet, energiproduktion, effektiv rensning af spildevandet og etablering af skov for at beskytte grundvandet regnes med, kommer sektoren dog allerede i 2025 til at optage flere klimagasser, end den udleder, lyder det i en meddelelse fra Miljøstyrelsen.

Dermed forventer vandselskaberne altså at kunne leve op til klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomis ambitioner om "blot" at blive klimaneutral inden for det kommende årti.

På energisiden er sektoren dog ikke nået helt lige så langt, viser indmeldingerne fra vandselskaberne. Her er det kun spildevandsselskaberne, der lige nu forventer at blive energineutral inden 2030, men for vandsektoren i sin helhed skal der stadig nye initiativer på bordet for at nå målet, oplyser Miljøstyrelsen.

Indmeldingerne vækker glæde hos næstformand for klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi og direktør i Aarhus Vand, Lars Schrøder, der i meddelelsen fra Miljøstyrelsen fortæller, at sektoren er klar til at arbejde "målrettet" for målet om samlet energi- og klimaneutralitet.

"Der skal fart på innovation og udvikling af nye og endnu mere effektive metoder og udstyr, der understøtter målet og sætter fart i den danske vandteknologieksport," siger Lars Schrøder og tilføjer:

"Opgørelsen, der viser, at vi når energi- og klimaneutralitet, understreger igen, at Danmark er verdensførende inden for vandteknologi, og hvorfor det kæmpestore eksportpotentiale i EU og i resten af verden bør forfølges."

Indmeldingerne til Miljøstyrelsen er frivillige, og forventningerne til sektorens klima- og energineutralitet er derfor ikke baseret på samtlige vandselskabers indmeldinger, men derimod 75 pct. af den omsatte vandmængde hos drikkevandsselskaberne og 87 pct. hos spildevandsselskaberne.

Vandcenter Syd om deadline for ambitiøse klimamål: Fokus har ændret sig

Sjællandsk forsyning vil nedbarbere CO2-udledningerne frem mod 2030 

Sådan skal vandsektoren blive klimaneutral inden 2030 

Vandsektoren roser klimaplan for at bruge gulerod frem for straf 

Dansk Miljøteknologi: Vandbranchens klimabidrag kan trumfe Danmarks egne mål 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også