Tør sommer fik landbruget til at bruge 71 procent mere vand

Den tørre sommer fik i 2018 landmændene til at hente mere vand op fra deres egne boringer. De danske husholdninger brugte også mere vand end året før, men generelt falder forbruget fra vandværker.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Ritzau

Den varme og tørre sommer i 2018 gav et stigende vandforbrug i landbruget. Ifølge tal fra Danmarks Statistik brugte landbruget sidste år 71 procent mere grundvand end året før.

Det øgede vandforbrug skyldes især den solrige og tørre sommer, som øgede behovet for markvanding.

90 procent af landbrugets grundvandsforbrug kommer fra landmændenes egne boringer, og det var også de egne boringer, der stod for stigningen.

Oven på den tørre sommer, der sidste år var med til at give en sløj høst for de danske landmænd, er landbruget kommet tilbage på sporet i år.

Dette års høst har givet en samlet produktion på 9,7 millioner ton fordelt på korn, raps og bælgsæd. Det viser andre tal fra Danmarks Statistik.

Høsten er 38 procent over 2018, der af landbruget er blevet betegnet som et katastrofeår som følge af den historisk tørre sommer.

Ifølge Danmarks Statistik er det ikke kun landbruget, der sidste år øgede sit forbrug af vand. De danske husholdninger brugte således fire procent mere vand end året før.

Husholdningernes forbrug svarer til 65 procent af det samlede forbrug af vandværksvand, mens resten forbruges af virksomhederne.

Siden 2010 er forbruget fra vandværker faldet med to procent.

Nye tal afslører: Her finder du Danmarks dyreste dråber i vandhanen

Vandselskaber kan minimere vandspild og anlægsomkostninger med ny akustisk måler  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også