Målinger finder giftigt slam på bunden af fjord

Nye målinger fra landboforeningen Gefion har fundet alt for store mængder af blandt andet TBT i det slam, Næstved Havn har gravet op i sejlrenden gennem Karrebæk Fjord og placeret andre steder i fjorden.
Foto: Thomas Borberg / Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg / Ritzau Scanpix

Slammet i sejlrenden gennem Karrebæk Fjord indeholder for store mængder af både TBT, fosfor og kvælstof, skriver Sjællandske Medier med henvisning til en ny måling foretaget af landboforeningen Gefion. 

Bundmaterialet fra oprensningen af sejlrenden blev tidligere på året dumpet et sted i fjorden, hvor man holder øje med udledningen af næringsstoffer fra i særdeleshed landbruget.

Næstved Havn har efter alt at dømme fulgt reglerne og havde tilladelse til at placere dele af slammet andre steder i Karrebæk Fjord.

I marts gav Miljøstyrelsen imidlertid havneselskabet besked om, at de ikke længere måtte placere bundfaldet inde i fjorden.  Tilladelsen skyldtes en menneskelig fejl, og bundfaldet lå for tæt på målestationer, som overvåger fjordens miljøtilstand, lød det ifølge Effektivt Landbrug fra styrelsen.

Miljøstyrelsen holdt dog fast i, at det var rent sand, havnen havde flyttet fra sejlrenden og placeret andre steder i fjorden. Hos Gefion mente man dog, at der var et problem med især stoffet TBT – som tidligere blev brugt til bundmaling af skibe – i sandet, hvilket Miljøstyrelsen afviste.

Nu har Gefion foretaget egne målinger og fundet koncentrationer af TBT, som overgår grænseværdierne med mere end 850 pct.:

"Vi finder det i værdier på helt op til 90 mikrogram pr. liter. Grænseværdien er på 7 mikrogram pr. liter. Så der er gift i det her. Og det er materiale, som ryger direkte ud i ålegræsbedene," siger erhvervspolitisk konsulent hos Gefion, Erik Hansen Blegmand, til LandbrugFyn.

Når det kommer til næringsstoffer som kvælstof og fosfor er der ifølge Gefions målinger også problemer.

I et skriftligt svar til mediet skriver Miljøstyrelsen, at man nu vil kigge nærmere på Gefions undersøgelse.

Daniel Aggers kloakfirma skovler stadig flere millioner ind

Enzym-teknologi giver markante besparelser på afvanding af spildevandsslam 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også