CleantechWatch

Nyt kombianlæg på Amager udnytter energi fra spildevand

Tårnby Forsynings nye energicentral skal samle selskabets fjernvarme og fjernkøling – og udnytte energien fra selskabets spildevandsanlæg i processen.

Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Med en ny energicentral til 60 mio. kr. planlægger Tårnby Forsyning på Amager at binde fjernkøling og fjernvarme sammen – og udnytte energien fra selskabets spildevandsanlæg. Det skriver Licitationen.

"Det centrale og nye er her, at vi udnytter spildevandet som energikilde. Man får slet og ret "gratis" energi ved at sænke temperaturen af spildevandet med et par grader. Man kan sammenligne det med havkøleanlæg, hvor havvandet bruges som energikilde," fortæller projektleder hos Tårnby Forsyning, Hasmik Margaryan, til mediet.

Den nye energicentral skal efter planen levere varme og køl senest i sommeren 2020. Første fase er allerede i fuld gang og skal ifølge Licitationen levere 4,5 MW køl og 6,2 MW varme baseret på energi fra spildevandet. I praksis er planen, at fire pumper trækker varmen ud af spildevandsanlægget og bruger energien til køling i et erhvervsområde tæt på den nye energicentral, mens kondensatorvarmen skabt i processen bliver sendt ud i fjernvarmenettet.

Isoplus leverer rørene til projektet, som Rambøll er rådgiver på. Bravida står for al rørarbejde, mens Tjæreborg Industri står for leveringen af varmepunkter og teknikdelen. En anden fase med 2,8 MW køl og 10 MW varme er også på tegnebrættet og bliver ifølge Licitationen sat i gang, når kundegrundlaget er til det.

Grundfos vil rense og genbruge eget spildevand på fabrik i Serbien

Vandbranchen byder miljøministers plan velkommen – men vil ikke holdes i ørerne 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs