CleantechWatch

Ny GPS-teknologi kan spare vandværker regningen til landmålere

Vig Lyng Vandværk forventer at kunne spare en halv mio. kr. over de næste ti år på en GPS-modtager, som gør værket i stand til selv at finde rørledninger i jorden.

Vig Lyng Vandværk forventer at kunne spare en halv mio. kr. over det næste årti på selv at finde rørledninger under jorden med ny GPS-teknologi. Her ses en landmåler arbejder ved Næssund. | Foto: Pelle Rink/Politiken/Ritzau Scanpix

En GPS-modtager monteret på en kulfiberstang med en tablet eller smartphone skal Vig Lyng Vandværk istand til at finde rørledninger i jorden – og dermed spare regningen til en landmåler.

"I løbet af de næste ti år sparer vi næsten 500.000 kroner. Den halve million vil vi hellere lægge i moderniseringer end at betale en dyr landmåler for at komme og lave noget arbejde, vi selv kunne lave," siger Henrik Kofoed, bestyrelsesmedlem i Vig Lyng Vandværk, i et interview med TV2 ØST om investeringen.

Borgerne i Odsherred Kommune skal ikke forvente lavere prisere af den grund, men besparelsen kommer ifølge vandværkets bestyrelsesmedlem til at frigøre kapital til blandt andet at grave gamle rørledninger op og lægge nye ned i jorden.

Det nye måleudstyr kan måle afvigelser helt ned til to centimeter. Softwaren bag blev lanceret i 2016 og er for nylig kommet til det danske marked, fortæller den danske forhandler Geoteam til TV2 Øst.

Prøv CleantechWatch gratis i tre uger!

Mere fra CleantechWatch

Jysk forsyning skifter ud på toppost

Adm. direktør Ole Texel Jakobsen stopper til august i Samn Forsyning for at hellige sig til andre ting. Den nye mand i spidsen kommer med erfaring fra Tour de France-planlægning og mediebranchen.

Læs også

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs