Regeringen varsler handlingsplan mod PFAS "i begyndelsen af 2024"

Handlingsplanen blev oprindeligt bebudet tilbage i 2022.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Offentligheden kan inden for de kommende måneder se frem til et bud på, hvordan miljøminister Magnus Heunicke (S) vil tackle udbredelsen af de omdiskuterede PFAS-stoffer, der herhjemme blandt andet er fundet i forhøjede mængder i spildevandsslam og drikkevandsboringer.

”Regeringen planlægger at fremlægge en samlet national PFAS-handlingsplan i begyndelsen af 2024,” fremgår det fredag i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

Handlingsplanen blev oprindeligt varslet tilbage i august 2022. I maj fortalte Magnus Heunicke til mediet Watertech, at det ikke var sikkert, at den hidtidige plan om at fremlægge en national handlingsplan i løbet af 2023, ville bliver efterlevet. 

”Der er kommet meget mere viden om, hvor vi har PFAS og også viden om, hvordan vi håndterer det på den bedste måde,” sagde han ved den lejlighed.

Handlingsplanen er også omtalt i regeringsgrundlaget for SVM-regeringen, der blev præsenterede i december, uden at der blev sat dato for fremlæggelsen af plan

PFAS kom for alvor i offentlighedens søgelys, efter at der i 2021 blev fundet PFOS, der er en type af PFAS, hos personer, som havde spist oksekød fra græssende køer i Korsør. PFAS dækker en gruppe på tusindvis af menneskeskabte, kemiske fluorstoffer, der er mistænkt for at føre til forskellige sygdomme, herunder leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.

Der har tidligere i år været fundet forhøjede mængder af PFAS-stoffer i syv ud af ti grundvandsprøver, ligesom stofferne også har ført til ophobning af spildevandsslam i Danmark.

Tilbage I foråret kritiserede Rigsrevision Miljøministeriets og Forsvarsministeriets indsats for at begrænse brugen og udledningen af de giftige fluorstoffer. Rigsrevisionen betegnede ministeriernes indsats i årene 2007-2021 på området som ”meget utilfredsstillende.

Foruden indsatsen med en dansk handlingsplan arbejdes der i EU-regi også henimod en såkaldt anvendelsesbegrænsning for PFAS-stofferne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår