Afstand til første klimamål er blevet en smule længere

Vejen til at nå klimamålet i 2025 er blevet en smule længere det seneste år, viser regeringens klimaprogram.
Landbruget er ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) en afgørende del af puslespillet for at nå det danske klimamål i 2030. | Foto: Emil Nicolai Helms/ritzau Scanpix
Landbruget er ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) en afgørende del af puslespillet for at nå det danske klimamål i 2030. | Foto: Emil Nicolai Helms/ritzau Scanpix
af ritzau

Siden den daværende S-regering præsenterede sit klimaprogram sidste år, er Danmark rykket længere fra nå sit første klimamål i 2025.

Det viser SVM-regeringens nye klimaprogram, der præsenteres fredag.

Sidste år var vurderingen, at der for at nå målet manglede aftaler, som reducerede udledningen med 0,4-3,2 mio. ton CO2-ækvivalenter.

Men nu vurderes det, at der skal aftales tiltag med reduktioner på 0,5-3,7 mio. ton CO2-ækvivalenter, som også medregner gasser som metan.

”Der er noget, der trækker i retning af, at det går lidt hurtigere, og nogle ting, der trækker modsat,” forklarer klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Blandt andet går der nu lidt længere tid, før det ventes, at satset på at gemme CO2 væk i undergrunden giver pote.

I 2025 skal drivhusgasudledningen i Danmark være 50-54 pct. lavere end i 1990, hvor den var på 78,4 mio. ton CO2-ækvivalenter.

Regeringen vurderer, at der er indgået aftaler, som betyder, at den i 2025 kan være 49,3 pct. lavere, og den sidste bid forhandles der om nu.

Her vil regeringen have blandet flere biobrændstoffer i tanken på bilerne for at nå målet. Det er dog blevet kritiseret af fagfolk og politikere.

”Regeringens forslag kan vi håndtere med en bekendtgørelse og kan gøres meget hurtigt, så der er vi ikke så presset på tid,” siger Lars Aagaard.

Spørger man de uafhængige rådgivere i Klimarådet, er der dog længere til at nå målet i 2025, end regeringen vurderer i fredagens klimaprogram.

I juni vurderede rådet, at der med god sandsynlighed manglede reduktioner på over 2 mio. ton for at nå den lave ende af målet.

Den høje ende af målet manglede der reduktioner på over 5 mio. ton for at nå - over en tiendedel af den samlede udledning i Danmark i 2021.

Hvem har ret, Lars Aagaard?

”Det har regeringen selvfølgelig. Vi læner os op ad den rådgivning, vi får fra embedsmændene,” siger ministeren.

Uenigheden går på, om målet skal udregnes som et gennemsnit af årene 2024-26 eller kun for 2025. Rådet mener det første, regeringen det andet.

”2025-målet har i alle aftaler været opgjort som det, der hedder et punktmål, og det har 2030-målet også. Vi har ikke ændret nogen principper,” siger ministeren.

I 2030 skal Danmark have reduceret udledningen med 70 pct.

Ifølge klimaprogrammet mangler der reduktion på 5,4 mio. ton for at nå det. Sidste år manglede der cirka 5 mio. ton.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også