Danske tapperier vil have forkøbsret til sit egen plast

Der er i dag 52 pct. genanvendt plast i danske plastflasker, men det bliver svært at øge genanvendelsen yderligere, lyder det fra Bryggeriforeningen, der vil have adgang til at købe sin egen plast. 
De danske tapperier har svært ved at få adgang til tilstrækkeligt med genbrugsplast. | Foto: Dansk Retursystem/pr
De danske tapperier har svært ved at få adgang til tilstrækkeligt med genbrugsplast. | Foto: Dansk Retursystem/pr

I 2030 skal danske plastflasker til læskedrikke bestå af 100 pct. genanvendt plast. Sådan lyder miljømålet fra danske tapperier. 

Og det skrider fint fremad. Ifølge en pressemeddelelse fra Bryggeriforeningen er tapperierne nu oppe på 52 pct. genanvendt plast i flaskerne mod 28 pct. i 2019. 

Til gengæld forudser tapperierne problemer med at rykke sig yderligere på genanvendelighedskontoen. Problemet for tapperierne er, at de har svært ved at få fat i tilstrækkeligt med genanvendt plast i den rette kvalitet.

Som det er for nuværende, køber tapperierne det plastgranulat, som de skal bruge, på det åbne marked, hvor der ikke er sikkerhed for hverken levering eller pris. Men stod det til tapperierne, fik de forrang til at købe den plast, som de selv sender på markedet, altså at købe den plast tilbage, som de selv forsyner markedet med, via pantsystemet. 

Forkøbsret er nøgleordet

”Når et tapperi sender plastflasker ud på markedet og bliver pålagt, at de sendes retur via vores pantsystem – hvilket de gerne gør – så mener vi, at det er fair, at tapperiet også får mulighed for at købe plasten igen til markedspris via en forkøbsret. Ellers kan det måske være et udenlandsk tapperi, der køber det, og så ved vi jo ikke, hvor plasten ender. Men for os er det forkøbsretten, der er nøgleordet,” siger bryggeriforenings kommunikationschef Louis Illum Honoré til CleantechWatch.

Hvordan det rent praktisk skal kunne lade sig gøre, at det bliver den ”danske” plast, tapperierne får mulighed for at købe, har man i Bryggeriforeningen ikke en præcis opskrift på.

”Vi har ikke noget forkromet svar på, hvordan et eventuelt system kan bygges op – det ville sikkert kunne lade sig gøre via stregkoden, men det er mere princippet i, at tapperierne får mulighed for at købe plasten igen,” lyder det fra kommunikationschefen.

Branchen indsamlede via pantsystemet 11.234 ton genanvendeligt plast i 2022, men fik kun mulighed for at bruge 6.315 ton af den genanvendte plast.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også