EU vil gøre statsstøtte målrettet og begrænset

Danmark og Holland har været bekymrede for omfattende statsstøtte, men Rutte ånder lettet op efter topmøde. (Opdateret)
Foto: Yves Herman
Foto: Yves Herman
AF RITZAU

Det skal være lettere og hurtigere at give statsstøtte til grøn industri. Til gengæld skal statsstøtten være målrettet og afgrænset i tid.

Det understreger de 27 EU-lande i en erklæring fra EU-topmødet i Bruxelles natten til fredag. Dermed går EU i den rigtige retning, mener statsminister Mette Frederiksen.

”Den danske regering er enig i den linje, der lægges i Europa nu. Vilkårene på den globale scene er ændret med nogle asiatiske økonomier, der buldrer derudaf og en amerikansk administration, der heldigvis har meldt amerikanerne ind i den grønne omstilling. Så skal vi også speede op i Europa,” siger Mette Frederiksen.

Med erklæringen fra topmødet tager EU-landene endnu et skridt mod at komme med et modsvar på USA’s enorme Inflation Reduction Act.

Den truer ifølge Bruxelles med at give så meget statsstøtte til amerikanske virksomheder, at det kan koste virksomheder og arbejdspladser i EU. Derfor gør EU klar til også at åbne for øget brug af statsstøtte.

”Procedurerne for statsstøtte skal gøres enklere, hurtigere og mere forudsigelige.”

”De skal give mulighed for hurtigt at implementere målrettet, midlertidig og forholdsmæssig støtte. Også i form af skattefradrag, i de sektorer, der er strategiske for den grønne omstilling. Og er negativt påvirket af udenlandske tilskud eller høje energipriser,” hedder det i erklæringen fra topmødet.

Danmark og Holland er dog blandt de lande, der har været er bekymrede for, at EU var på vej til at lempe reglerne i et omfang, så det kunne udløse et statsstøttekapløb, som også vil være skadeligt for EU’s indre marked.

Det er nemlig ikke alle EU lande, der har råd til at betale statsstøtte til deres virksomheder. Dermed kunne store lande som Frankrig og Tyskland i teorien stille deres industri bedre end andre EU-landes, hvis reglerne lempes.

Hollands premierminister, Mark Rutte, mener dog ligesom Mette Frederiksen, at der fundet en god og balanceret løsning. Det sagde han efter afslutningen af topmødet natten til fredag.

”Vi var bekymrede for, at man vil åbne for meget for statsstøtte. Det vil true med at underminere det indre marked, som ellers er en af de ting i EU, der fungerer rigtig godt.”

”Men det er nu blevet midlertidigt og målrettet mod grøn teknologi. Præcis de områder, hvor vi skal imødegå USA’s Inflation Reduction Act,” siger Mark Rutte.

Holland har ligesom Danmark også været bekymret for, at der skulle hentes nye penge hos EU-landene, som skulle afleveres til EU, så de kunne gives til lande, der ikke har råd selv at finansiere statsstøtte. Men også her er der fundet en god løsning, mener Rutte.

”I stedet gør vi brug af de eksisterende midler. Og dem er der så mange af i RepowerEU og mange andre fonde,” siger Mark Rutte.

EU-Kommissionen skal nu arbejde videre med konkrete forslag til indgreb, som skal diskuteres på det næste EU-topmøde i marts. Derfor kan Mette Frederiksen endnu ikke oplyse, hvornår danske virksomheder vil kunne få adgang til øget statsstøtte.

”Nu arbejder alle videre – først og fremmest EU-Kommissionen - og så skal vi have det forankret i de enkelte medlemslande,” siger Mette Frederiksen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også