Tyskland indfører forbrugerret til genanvendelig emballage

Det nye år begyndte i Tyskland med en emballagepligt til alle restauranter, cafeer, cateringvirksomheder og andre, der serverer mad og drikke på farten. 
Foto: Daniel Karmann/ap/ritzau Scanpix
Foto: Daniel Karmann/ap/ritzau Scanpix

Stopper du fremover ved en tankstation i Tyskland for at hente en kop kaffe til turen, vil du som forbruger nu have retten til at få den serveret i en genanvendelig kop, og restauranter, tankstationer, cafeer osv. har pligten at kunne tage imod den brugte emballage og gøre den ren til genanvendelse.

Det er konsekvensen af ny lovgivning, der trådte i kraft 1. januar 2023 i Tyskland, skriver det tyske erhvervsmedie Handelsblatt.

Selvom det stadig er muligt at købe engangskopper, der ikke genanvendes, betyder det dog ny emballage for en lang række produkter. Aluminiumsbakker eller rene papkasser til pizza eller burgere er dog ikke inkluderet i loven. 

Det genanvendelige alternativ må ikke være dyrere end produktet i engangsemballagen, men restauranten, cafeen og eller tankstationen kan dog pålægge et depositum på de varer, der sælges med en genanvendelig emballage, skriver det tyske engelsksprogede medie Thelocal.de.

Mens det er em god nyhed for miljøet, giver omstillingen logistiske udfordringer for cateringvirksomheder og fødevaredetailhandlere, udtaler formanden for den tyske forbrugerbeskyttelsesorganisation DUH, Barbara Metz.

”Forberedelserne er ret dårlige på trods af den lange gennemløbstid. Det snavsede service skal tages tilbage og rengøres. Det er ikke helt ligetil.”

McDonalds og Burger King går hver sin vej

De nye regler kan efterleves på mange måder. Som nævnt indfører nogle et depositum på varerne, som McDonalds gør det med en pris på 2 euro pr. kop. Her skal kunden returnere den genanvendelige kop til McDonalds.

Andre aktører, som Burger King, har lavet et samarbejde med en producent og distributør af genanvendelige kopper, sådan at kunderne hos Burger King også kan returnere kopper til de andre kunder, som den føromtalte producent og distributør har.

På den måde er det lettere for forbrugeren at foretage det miljørigtige valg, selvom det i princippet er mindre bøvlet at købe en engangskop. De tyske myndighededer vurderer, at én genanvendelig kop vil reducere bruget af 1.000 engangskopper, skriver Thelocal.de.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FødevareWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også