CleantechWatch

Så gik den ikke længere: Eksporten faldt i september

Efter mange måneder med stigende dansk eksport peger pilen nu den anden vej for både varer og tjenester. Økonom peger på de høje proser som årsag.

Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri. | Foto: PR/Dansk Industri/Hans Søndergård

Eksporten har været kraftigt medvirkende til at holde hånden under dansk økonomi de senere år, men nu begynder den økonomiske modvind tilsyneladende også at ramme danske virksomheder, der handler med udlandet. Tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten i september faldt med 3,5 procent.

Mens vareeksporten faldt med 3,9 procent, faldt salget af tjenester til udlandet med 3,0 procent. Ser man hen over månederne juli, august og september, er der dog fortsat tale om en stigning på 6,8 procent.

Eksporten opgøres i løbende priser og tager derfor ikke højde for den inflation, der er løbet i vejret. Derfor snyder billedet en smule, forklarer Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

”Det seneste års flotte takter i eksporten skyldes i høj grad priseffekter. Stigende priser på eksempelvis energi og fragt har løftet eksporten i løbende priser.”

”Fragtraterne er nu på vej ned, og det reducerer eksportindtægter fra søtransport,” siger han i en kommentar.

Udsigterne for de kommende måneder er ikke just lyserøde. I flere af de lande, som Danmark eksporterer mest til, er der ifølge seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel udsigt til økonomisk tilbagegang.

”Især tilstanden i tysk økonomi ser kritisk ud. Det er Danmarks næststørste eksportmarked næstefter USA.”

”Vores eksport til Tyskland er i modsætning til eksporten til USA meget konjunkturfølsom, da danske virksomheder er leverandører til den tyske bilindustri. Derudover køber tyskerne rigtig mange møbler og andre konjunkturfølsomme varer,” skriver han i en kommentar.

Selv om eksporten faldt i september, er der fortsat stort overskud på betalingsbalancen, fordi vi stadig eksporterer langt mere, end vi importerer.

Overskuddet for 2022 løber indtil videre op i 277,4 milliarder kroner og er medvirkende til, at Nationalbanken har valgt at holde renten i Danmark lavere end i eurozonen for at forhindre, at kronen bliver for stærk.

Dansk Erhverv frygter ikke for grøn eksport ved nederlag til Demokraterne

Vandsektoren når først sit eksportmål med 20 års forsinkelse

Nye tal viser markant fald i udviklingsstøtten til vandteknologi

Vand- og affaldsorganisationer gentager ønsker til ny regering

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs