Her er Østersø-planen for en fremtid uden russisk gas

Der skal ikke kun opstilles flere havvindmøller i Østersøen men også sejles mere med LNG, fremgår det af ny erklæring med tilslutning fra otte europæiske lande.
Otte europæiske statsledere og Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mødes tirsdag på Marienborg til energitopmøde under overskriften "The Baltic Sea - Energy Security Summit". | Foto: Mads Claus Rasmussen
Otte europæiske statsledere og Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mødes tirsdag på Marienborg til energitopmøde under overskriften "The Baltic Sea - Energy Security Summit". | Foto: Mads Claus Rasmussen

”Vi opfordrer til hurtig og øjeblikkelig handling for at øge modstandsdygtigheden på energiområdet ved at gøre Europa uafhængig af russisk gas så hurtigt som muligt.”

Sådan lyder det i en ny erklæring – The Marienborg Declaration – der er underskrevet af statslederne fra Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Polen, Estland, Letland og Litauen, som lige nu afholder fælles pressemøde herom på Marienborg.

Det sker i forbindelse med, at Danmark er vært for et politisk topmøde, hvor det netop diskuteres, hvordan landene kan mindske afhængigheden af russisk gas og samtidig styrke energisamarbejdet i og omkring Østersøen.

Aftalen tilsiger, som Politiken beskrev tidligere tirsdag på baggrund af et udkast, at der skal udbygges mindst 19,6 GW havvind frem mod 2030 – syv gange den nuværende kapacitet.

Derudover fastslår den, at landene på den lidt kortere bane er nødt til at samarbejde om ”import af brændsler til søs” – det vil sige flydende, nedkølet naturgas (LNG) samt flydende biogas (LBG).

Projekter mellem landene

Der skal således rettes fokus på, at både havne og LNG-terminaler vil være i stand til at imødegå en stigende handel imellem landene om Østersøen.

I aftalen lægges der samtidig vægt på, at den planlagte havvindudbygning skal skabe rum for bl.a. elektrificering og flere grønne brændsler.

”En udvikling af tilstrækkelig strømforsyningskapacitet, stærkere elnet og sammenkoblinger, imens vi fjerner interne flaskehalse og har et fulgerende internt energimarked, vil øge vores modstandsdygtighed og energisikkerhed,” fremgår det af teksten.

De otte lande bag erklæringen vil også undersøge mulighederne for tværnationale projekter med vedvarende energi og identificere infrastruktur-behov i de respektive lande, lyder det.

Topmødet på Marienborg skulle egentlig have fundet sted på Bornholm, men begivenheden er pga. arbejdsnedlæggelse i Bornholms Lufthavn blevet flyttet til regeringskontoret nord for København.

EU-Kommissionen deltager også i topmødet og er repræsenteret ved formand Ursula von der Leyen.

Beredskabet tilkaldt af Fortum for at bortskaffe eksplosiv affaldsfraktion

Kortslutning i batteri kan have antændt skrotbunke hos Stena

Cowi lægger 300 millioner på omsætningen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også