EU-ekspertgruppe vil forbyde gummigranulat på kunstgræsbaner

Det Europæiske Kemikalieagentur, ECHA, anbefaler EU-Kommissionen at indføre et totalforbud mod at anvende ophuggede bildæk som fyld på fodboldbaner af kunstgræs, da de forurener vand og jord.
Fodboldbane med kunstgræs på Nørrebro i København. | Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Fodboldbane med kunstgræs på Nørrebro i København. | Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

De små kugler gummigranulat produceret af udtjente bildæk får græsstråene på kunstgræsbaner til at stå oprejst samt gør banen blød og behagelig at spille på.

Men gummiet forurener sine omgivelser, og Det Europæiske Kemikalieagentur, ECHA, anbefaler nu EU-Kommissionen at indføre et totalforbud mod at anvende materialet. Det skriver TV 2.

”Vi ved, at de her gummigranulater indeholder en række tungmetaller, som vi helst ikke vil have ud i miljøet, samt en række miljøfremmede stoffer, som vi ved, er skadelige for de organismer, der lever i vandmiljøet,” siger Steffen Foss Hansen, der har en doktorgrad i teknologi fra DTU Sustain, til TV 2.

Hen tilføjer, at anvendelsen af de udtjente bildæk har været en attraktiv løsning og et eksempel på ”ideel genanvendelse”, men at løsningen har vist sig at have ”uheldige bivirkninger” for miljøet.

Det er dog ikke ligetil at finde gode alternativer, siger Jan Lyngemark, salgsdirektør for en af Europas største leverandører af kunstgræsbaner, Unisport Scandinavia, til mediet.

Re-Match-investor: Vækstbørs byder på unikke investeringsmuligheder

Re-Match får endnu et milliontilskud

Re-Match får statsstøtte til sin hollandske fabrik

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også