CleantechWatch

EU-lande kæmper med at blive enige om nye sanktioner

Udfasning af russisk råolie er fortsat et af de punkter, som splitter EU-landende i diskussionen om en sjette sanktionspakke mod Rusland.

Trods uenigheder mellem medlemslandene forventer udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at EU's sjette sanktionspakke mod Rusland snart er på plads. | Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix

Der er fortsat ikke enighed blandt EU-landene om den sjette sanktionspakke mod Rusland, men en aftale vil snart falde på plads.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) efter et møde for EU’s udenrigsministre i Bruxelles mandag.

”Jeg forventer, at vi meget snart kan få den sjette sanktionspakke på plads. Og der er ingen tvivl om, hvor Danmark står: Vi vil have de hårdest mulige sanktioner, vi kan blive enige om,” siger Jeppe Kofod.

Mandagens møde havde egentlig ikke formelt sanktionerne på dagsordenen, men det blev holdt efter et forløb, hvor især Ungarn har modsat sig en hurtig udfasning af russisk olie.

Dermed er sanktionerne ved at gå fra at være en klar vindersag til et problembarn for EU.

EU-Kommissionen har i sit udspil til den sjette sanktionspakke lagt op til, at russisk råolie skal udfases inden for seks måneder.

Raffinerede olieprodukter skal ifølge EU-Kommissionens udspil udfases inden for ni måneder.

Men den tidsplan har Ungarn modsat sig. Ungarn henviser til, at man på grund af manglen på havne har svært ved at erstatte den russiske olie, der leveres gennem rørledninger.

Også andre lande som Tjekkiet og Slovakiet er så afhængige af russisk olie, at de ønsker at kunne fortsætte importen ud over EU-Kommissionens tidsplan.

På vej ind til mandagens møde udpegede Litauens udenrigsminister, Gabrielius Landsbergis, dog Ungarn som det største problem. Ifølge Landsbergis har Ungarn taget hele EU som ”gidsel”.

Problemet er, at alle EU-landene skal være enige, før en sanktion kan sættes i værk. Dermed er EU-Kommissionen og de øvrige EU-lande nødt til at lytte til Ungarns ønsker.

Danfoss har leveret komponenter til den russiske flåde

Alfa Laval sletter russiske ordrer for 602 mio svenske kroner

Presset Rockwool-topchef holder fast: ”Vi vil ikke give en gave på mange milliarder til Rusland”

Mere fra CleantechWatch

Henrik Stiesdal stopper som topchef

Stifteren af Stiesdal-koncernen, der blandt andet står bag pyrolyseteknologien Skyclean, rykker et skridt ned i direktionen for at hellige sig til teknologiudvikling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs