Rockwool advarer: Dansk CO2-afgift fører til konkurrenceforvridning og bør droppes

Det er ”meget, meget farligt”, hvis Danmark og resten af EU-landene vælger at gå enegang med nationale afgiftsstrukturer for CO2, mener Rockwool-topchef Jens Birgersson, der i stedet slår til lyd for at skærpe det europæiske kvotehandelssystem.
Foto: Thomas Emil Sørensen/ERH
Foto: Thomas Emil Sørensen/ERH

Det kan ramme danske produktionsvirksomheder hårdt på konkurrencedygtigheden, hvis planerne om en høj CO2-afgift bliver en realitet.

Derfor bør Danmark droppe aktuelle planer om en national CO2-skattestruktur og i stedet gå efter at skærpe klimaambitionerne for erhvervslivet gennem det europæiske CO2-kvotehandelssystem, ETS, der regulerer prisen for at udlede CO2 for en lang række virksomheder i unionen.

Sådan lyder det fra Jens Birgersson, koncerndirektør i stenuldsgiganten Rockwool.

”Det er meget, meget farligt, hvis alle lande begynder at lave deres egne systemer, og vi derudover har et fælles system på toppen (ETS, red.), for så begynder du at forvride konkurrencen. Jeg er ikke fortaler for det,” siger Jens Birgersson.

”Vi har gjort vores hjemmearbejde”

Meldingen kommer, efter et ekspertpanel nedsat af regeringen tirsdag fremlagde sine anbefalinger til tre mulige modeller for en CO2-skattestruktur, der skal bidrage til at nå det politiske mål om i 2030 at skære 70 pct. Danmarks CO2-udledning sammenlignet med 1990.

Af de præsenterede modeller lægger én op til en bred CO2-afgift på 750 kr. per ton udledt CO2 for virksomheder uden for EU’s kvotesektor, mens virksomheder inden for systemet – heriblandt Rockwool – slipper med 375 kr.

De to øvrige modeller giver yderligere rabat til Rockwool og andre virksomheder inden for såkaldte mineralogiske processer, der af ekspertgruppen frygtes at kunne rykke produktionen op i tilfælde af for høje afgifter.

Men frem for at diskutere CO2-beskatning i Danmark, bør vi altså i stedet skele mod Bruxelles og sørge for at øge ambitionerne i ETS-systemet, mener Jens Birgersson.

”Grundlæggende er jeg af den overbevisning, at vi burde holde os til et europæisk system. Fra vores perspektiv handler det om at fokusere på ETS-systemet, for så har arbejder du med et større geografisk område, og du kommer ikke til massivt at påvirke konkurrencedygtigheden,” siger han.

Som en del af den udledningstunge industri i Danmark modtager Rockwool i dag gratis CO2-kvoter via Europa-Kommissionen, hvor koncernen optræder på den såkaldte ’Carbon Leakage Liste’ over selskaber, der vurderes særligt udsatte for at flytte produktionen ud af EU.

Det betyder i praksis, at Rockwool er undtaget fra CO2-afgifter for størstedelen af deres produktion. Men Jens Birgersson åbner for, at man på sigt kan fjerne de gratis CO2-kvoter for at skærpe klimaambitionerne på EU-niveau.

”Jeg har ikke noget imod, at man tilbageruller de frie kvoter (CO2-kvoter, red.) med tiden,” siger han og fremhæver, at Rockwool er lykkedes med at reducere sine udledninger betragteligt i Danmark uden en høj, ensartet CO2-afgift.

”Vi har allerede sænket vores udledninger i Danmark massivt,” siger Jens Birgersson.

For godt to år siden barberede Rockwool sine danske udledninger med over 50 pct. ved at overgå til en produktion drevet af biogas frem for naturgas på sin danske fabrikker i Vamdrup og Øster Doense ved Hobro.

Dermed kan selskabet ud fra sine egne beregninger samlet set allerede bryste sig af at have nået sin del af Danmarks CO2-reduktionsmål med 70 pct. i 2030 sammenlignet med 1990.

”Vi har gjort vores hjemmearbejde og udviklet teknologien til at nå det danske mål, længe før det danske mål overhovedet var offentliggjort,” siger han.

Stenuldkoncernen fremlagde onsdag eftermiddag sit årsregnskab for 2021, der viste fremgang i salget og overskuddet.

Rockwool-topchef: Voksende inputpriser kræver stadigt fokus på produktivitet

Rockwool-toppens løn steg i 2021

Rockwool leverer forbedrede resultater trods udfordrende prisstigninger

Rockwool-topchef: Prisstigninger på stenuld vil fortsætte ind i 2022

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også