De Radikale og Enhedslisten ser ingen mulighed for bred klimaaftale for landbruget

De Radikale har opgivet at få en bred landsbrugsaftale, efter blå blok har præsenteret sit udkast, mens Enhedslisten mener, at det er perspektivløst at tro, at man kan lave en aftale over midten.
Peder Hvelplund, Enhedslistens ordfører for grøn omstilling, er ikke imponeret over blå bloks udspil. | Foto: Jens Dresling
Peder Hvelplund, Enhedslistens ordfører for grøn omstilling, er ikke imponeret over blå bloks udspil. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU og susanne horsdal

De Radikale har indtil nu fokuseret på, at en klimaaftale for landbruget skulle være bredt funderet i Folketinget. Men efter at blå blok har præsenteret et fælles udspil, har landbrugsordfører Zenia Stampe opgivet det.

For det blå udspil har ikke noget bindende reduktionsmål for landbruget. Og uden et sådant er en aftale ifølge De Radikale alt for langt fra, hvad der kræves for at nå Danmarks målsætninger inden for både miljø og klima.

"Vi har holdt over 60 møder og forsøgt at lave et fælles grundlag. Så vi troede, at det, de ville komme med, ville være et forhandlingsoplæg. Men vi har fået et valgoplæg. Det havde måske været ok for et halvt år siden. Men vi sidder i de afgørende forhandlinger nu," siger hun og fortsætter:

"At komme med noget, der er så langt fra både regeringen og støttepartiernes ønsker er at smække døren i hovedet på sig selv. Jeg tror ikke, at de blå ønsker at tage ansvar og leder efter en undskyldning for at forlade forhandlingerne."

"Højrefløjens klimasvigt"

I Enhedslisten ser man heller ingen mulighed for en bred aftale. Faktisk mener Enhedslistens ordfører for grøn omstilling, Peder Hvelplund, at regeringen efter blå bloks fælles udspil bør lave en smal aftale.

Det skriver han i en kommentar fredag morgen, hvor blå blok samlet har foreslået, at man bruger 750 millioner ekstra kroner om året og udtager 100.000 hektar dårlig landbrugsjord.

"Regeringen bør tage konsekvensen af højrefløjens klimasvigt med det samme. Der er ikke noget perspektiv i en klimapolitik over midten i Danmark, når højrefløjen sidder fast i fortiden og slår plat på klimaet med et udspil, som er så tamt og perspektivløst, som det vi ser her," skriver Peder Hvelplund.

Forhandlingerne om en klimaplan for landbruget har været endog meget langstrakte. Siden de begyndte, har der været et ministerskift og over 60 forhandlingsmøder.

Et af de største stridspunkter har været, om den grønne omstilling af landbruget skulle finansieres ved omlægning af eksisterende landbrugsstøtte, eller om staten skulle have mere op af lommen. Her foreslår blå blok altså 750 millioner kroner om året.

"Regeringen har trådt vande alt for længe for at imødekomme højrefløjen. Nu kender vi så højrefløjens ypperste ambitioner og de er mildt sagt udtryk for et kolossalt klimasvigt. Højrefløjen bekender klart kulør og viser at de kun er interesserede i at forgylde deres venner i landbruget og at klima- og naturkrisen kan sejle sin egen sø, hvis det står til dem," skriver Peder Hvelplund.

Ifølge blå bloks udspil skal Danmark blandt andet undlade at "overimplementere" EU-lovgivning samt i højere grad fokusere på at fjerne kvælstof fra fjorde og vandmiljøer end at begrænse landbrugets udledning.

Noget, Peder Hvelplund mener, er helt ved siden af skiven.

"Det ligner en tilbagevenden til politikken fra Esben Lunde Larsen og Anders Fogh. Altså planer, der reelt ikke kommer til at levere noget. Og er der noget, Danmark ikke har gjort, så er det at overimplementere EU's krav og de vandmiljøkrav, der er," siger Peder Hvelplund.

Enhedslisten har fredag morgen sagt, at man nu har opgivet en bred aftale og gerne ser regeringen smide blå blok ud af forhandlingerne.

Formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, siger til Ritzau, at han langt fra mener, at blå blok er ved at melde sig ud af forhandlingerne.

"Enhedslisten mener, at vi skal sparkes ud. Og vi mener, at de skal sparkes ud. Det er der ikke meget nyt i. Men jeg forstår ikke, at de er så vrede over et udspil, der er mere ambitiøst end regeringens," siger han og fortsætter:

"Og til De Radikale vil jeg sige, at vores formål er helt det modsatte. Vi vil gerne spille os attraktive og vise, at vi vil dette her. Og at vi ønsker et grønt og attraktivt fødevareerhverv i Danmark."

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie PolicyWatch)

Ordfører til minister: Hvornår starter klimaforhandlinger om landbruget? 

De Radikale klar til hurtig landbrugsaftale uden blå blok 

Chancen for en bred klimaplan for landbruget svinder ind 

Landbrugsminister indleder klimaforhandlinger torsdag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også