CleantechWatch

Fransk overhus afviser folkeafstemning om klima

Senatorer er imod, at kampen mod klimaforandringer skrives ind i Frankrigs forfatning, som Macron ønsker.

Foto: POOL/REUTERS / X80003

Frankrigs overhus, Senatet, blokerer for, at der kan komme en folkeafstemning om, hvorvidt bekæmpelse af klimaforandringer skal skrives ind i den franske forfatning.

Det meddeler Senatet mandag.

Præsident Emmanuel Macron har tidligere lovet, at franskmændene vil få lov at stemme om forslaget.

Macron har fået kritik for, at han ikke har gjort tilstrækkeligt på klimaområdet.

I Nationalforsamlingen, som er det andet kammer i Frankrigs parlament, har et flertal tidligere stemt ja til en forfatningsændring, hvor klimaet skrives ind.

Men for at de franske vælgere kan få lov at stemme om spørgsmålet, skal begge kamre være enige.

I Senatet har det konservative oppositionsparti et flertal.

I maj udvandede Senatet et lovforslag om, at der i forfatningen skulle indskrives en garanti for, at en fransk regering vil bekæmpe klimaforandringer.

Senatorerne sagde på det tidspunkt, at de ønsker en mindre bindende formulering. De frygter, at en egentlig garanti vil være en hindring for innovation og for fransk erhvervsliv.

Medlemmer af parlamentet, der er knyttet til Macrons parti, La République en Marche, siger mandag i en udtalelse, at med Senatets beslutning er døren nu lukket for en kommende folkeafstemning.

Forslaget om at skrive klimaet ind i den franske forfatning udspringer af et borgerpanel, der har til opgave at se på, hvordan CO2-udledningen kan nedbringes.

Macron oprettede borgerpanelet som en reaktion på kravet om mere direkte demokrati. Det kom i kølvandet på protestbevægelsen De Gule Veste, der holdt store demonstrationer i Frankrig i 2018 og 2019.

Borgerpanelets topprioritet har siden juni sidste år været forslaget om en ændring af forfatningen til at omfatte klimaforpligtelser og at gøre ødelæggelse af naturen kriminelt.

Franske politikere vil indskrive klima i forfatning

Frederiksen og Merkel kører svært parløb om klimareform i EU

Klimadiskussion spænder ben for EU's største handelsaftale 

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs