Danmark vil indstille eksportstøtte til fossile projekter

Syv lande vil på møde onsdag forpligte sig til at stande eksportgarantier til fossile energiprojekter.
Foto: Agustin Marcarian/REUTERS / X03747
Foto: Agustin Marcarian/REUTERS / X03747
AF RITZAU

Danmark vil sammen med seks andre EU-lande forpligte sig til at indstille offentlig eksportstøtte til fossile energiprojekter. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

"Vi er fuldstændigt indstillede på at stoppe alle eksportgarantier for den fossile brændstofsektor," siger Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire.

Frankrig, Spanien, Tyskland, Storbritannien, Sverige og Holland samt Danmark vil på et møde onsdag formelt forpligte sig til at udfase eksportstøtte til den slags projekter.

Bruno Le Maire tilføjer, at den amerikanske præsident Joe Biden forhåbentligt også vil tilslutte sig de syv lande i forbindelse med en forestående gennemgang af USA's eksportstøtte.

Kul-, olie- og gasinfrastruktur har traditionelt udgjort en betydelig andel af porteføljerne i mange landes offentlige eksportfinansieringsfonde, der støtter eksportvirksomheder ved at stille garantier for finansiering og sikrer eksportøren mod tab i udlandet.

Storbritannien, Sverige og Frankrig har allerede lagt en tidsplan for at stoppe garantier til den fossile brændstofsektor, mens de fire andre lande endnu ikke har besluttet, hvor hurtigt de vil udfase deres støtte, skriver Reuters.

Sverige meddelte ifølge energiwatch.dk for godt et år siden, at landets eksportkredit ikke længere skal gå til eksempelvis udvinding af naturgas i Arktis.

I stedet skal investeringer via den svenske stats eksportkreditsystem fremover ske i forlængelse af klimamålene i Parisaftalen.

Ifølge den svenske Naturskyddsföreningen fik svenske virksomheder inden for fossil energi eksportgarantier for 5,8 milliarder svenske kroner mellem 2014 og 2018.

Det er ifølge naturbeskyttelsesforeningen ikke foreneligt med den svenske regerings ambition om, at Sverige skal være verdens første fossilfri velfærdsnation. Det har erhvervsbladet Dagens Industri tidligere skrevet.

Mette Frederiksen jagter grøn milliardgevinst til Danmark: Blæser til eksportoffensiv i USA 

Ingeniørforeningen vil udnytte "kæmpe potentiale" i PTX med storstilet strategi 

Industrien vil have tocifret milliardstøtte til PTX 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også