Milliardstøtte skal sikre flere investeringer i energibesparelser hos danske virksomheder

En ny offentlig tilskudspulje på 3,5 mia. kr. skal over de kommende år sikre, at langt flere danske virksomheder investerer i energispareprojekter. "Vi kan ikke få vores projekt op at flyve, hvis ikke vi får tilskud," fastslår ansøger over for CleantechWatch.
Foto: Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Det skal være lettere for virksomheder at vælge grønt, lyder det bestandige omkvæd i regeringens parole om omstillingen til et mere bæredygtigt erhvervsliv.

Nu får ambitionerne et konkret islæt i form af en ny tilskudsordning til energibesparende projekter, som Energistyrelsen lancerer d. 1. oktober.

Og den såkaldte Erhvervspulje bliver et godt redskab til at hjælpe virksomhederne på vej, så deres energispareprojekter ikke havner langt nede i skuffen, mener Mads Krogh, der er enhedschef i Center for energieffektivisering i Energistyrelsen.

"Gennem vores analyser og kontakt med virksomhederne er det vores erfaring, at mange gode energispareprojekter ikke bliver gennemført. De taber ofte til andre investeringsprojekter i virksomhederne, blandt andet fordi tilbagebetalingstiden på energiprojekterne simpelthen er for lang," siger han til CleantechWatch.

Erhvervspuljen er en udmøntning af Energiaftalen fra 2018 og Klimaaftalen for energi og industri 2020. Der er afsat 200 mio. kr. i 2020 og samlet set ca. 3,5 mia. kr. frem mod 2029. Privatejede produktions-, handels-, og servicevirksomheder kan søge ordningen, mens offentlige virksomheder er afholdt fra at søge.

Da man særligt gerne vil fremme konvertering fra fossil energi til el, har man besluttet at tildele denne type sparetiltag en fordel i ansøgningsprocessen, forklarer Mads Krogh.

"Vi ved, at der er mange virksomheder, der bruger fossil energi til det, vi kalder lav- og mellemtemperatur-procesenergi, for eksempel i forbindelse med damp eller tørring – eller helt almindelig radiatorvarme. Det er nogle temperaturer, som vi ved, man teknologisk set godt kan levere med elvarmepumper fremfor sort energi med eksempelvis en gaskedel. Og fordi vores el bliver mere og mere grøn, vil vi gerne have flyttet sådanne energibehov over på varmepumper, der i øvrigt også er mere energieffektive," siger Mads Krogh.

Afgørende støtte

En af de virksomheder, der håber at kunne nyde godt af den nye tilskudsordning, er CP Kelco, der producerer forskellige ingredienser til forbedring af tekstur, konsistens og stabilitet i fødevarer.

I projektet, virksomheden søger tilskud til, er målet at udnytte virksomhedens aktuelle overkapacitet fra varmepumper til direkte opvarmning af fabrikkens procesvand. I dag opvarmes vandet af damp produceret ved afbrænding af naturgas.

Ifølge virksomhedens adm. direktør, Jørn Stryger vil projektet kunne reducere naturgasforbruget med mere end 10.000 MWh og 2.600 ton CO2 per. år.

Jørn Stryger siger, at man er afhængige af de 12 mio. kr., man har søgt gennem tilskudsordningen, for at få projektet til at løbe rundt. Det svarer til mellem 5-7 øre per kWh, som man sparer i løbet af projektets leveår.

"Vi kan ikke få vores projekt op at flyve, hvis ikke vi får et tilskud på 5-7 øre per kWh til projektet," siger han til CleantechWatch.

Jørn Stryger tør dog ikke spå om sandsynligheden for, at man ender med at få tilskuddet. I konkurrencen om støttekronerne kan andre virksomheder ende med at tilbyde mere energibesparelse for færre penge, anerkender han.

"Hvis alle andre kommer og siger, at de kan klare sig med 4 øre per kWh, så får vi jo nok ikke noget. Og så kan vi ikke selv nå regeringens mål om 70 pct. reduktion i 2030," siger han.

I jeres seneste regnskabsår leverede i en omsætning på godt 2 mia. og leverede et resultat på 121 mio. kr. Har I ikke selv råd til at lave de her energibesparende investeringer?

"Det har vi måske nok. Men så får vi en tilbagebetalingstid, der betyder, at vi ikke kan gå ind i andre projekter. Vi har ikke uanede summer at investere for, og hvis vi kommer til bestyrelsen med et projekt med en tilbagebetalingstid på 5-6-7 år, så vil den sige, at der er andre projekter rundt om i verden, der er bedre at investere i."

Der er ansøgningsfrist på ordningens første tilskudsrunde 15. oktober.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også