Dansk Byggeri vil bruge EU-milliarder på energirenovering: "Vi skal renovere hele bydele"

Det kan blive startskuddet for et eksporteventyr, hvis Danmark investerer de 14 mia. kr., som man forventer at få fra EU's genopretningsfond, i energieffektiviseringer. Det mener Dansk Byggeri.
Danske virksomheder som Rockwool kan få store gevinster, hvis midlerne fra EU's genopretningsfond bliver investeret i energirenoveringer. | Foto: Søren Osgood/Ritzau Scanpix
Danske virksomheder som Rockwool kan få store gevinster, hvis midlerne fra EU's genopretningsfond bliver investeret i energirenoveringer. | Foto: Søren Osgood/Ritzau Scanpix

Bedre isolering, nye vinduer og intelligente systemer til styring af energiforbrug. Det er den slags energieffektiviseringer, som Dansk Byggeri mener, at regeringen skal investere de 14 mia. kr., som Danmark forventer at få fra EU's nye genopretningsfond.

"Der er fra EU’s side et krav om, at der tænkes grønt, når de mange penge fra genopretningsplanen skal investeres i medlemslandene, så det er oplagt, at Danmark bruger pengene på energirenovering som et led i den grønne omstilling," udtaler Henrik Teglgaard Lund, energipolitisk seniorkonsulent i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

"I Danmark er vi allerede langt på det område, men vi kan gøre endnu mere og dermed bane vejen for danske virksomheder i EU - men det kræver, at vi tør satse stort. Vi skal renovere hele bydele i stedet for en enkelt bolig," fortsætter han.

Hvis Danmark energirenoverer hele bydele, kan man konvertere fjernvarmesystemet til såkaldt lavtemperaturfjernvarme, påpeger Henrik Teglgaard Lund. Det kan blive startskuddet til et eksporteventyr for danske virksomheder, mener seniorkonsulenten.

"Energieffektive bygninger og samspillet med et velfungerende energisystem i Danmark vil være et stærkt udgangspunkt for at udvikle og demonstrere løsninger på de udfordringer, som andre lande står overfor, og dermed også en god mulighed for at skabe nye eksportmarkeder for danske virksomheder," udtaler Henrik Teglgaard Lund.

Dansk Byggeri vurderer på baggrund af tal fra The Energy Efficiency Industrial Forum, at Danmark vil kunne skabe over 30.000 nye arbejdspladser, hvis de 14 mia. kr. bliver investeret i energirenoveringer.

Dansk Byggeri: "At fyre for gråspurvene er ikke en god idé, heller ikke selvom energien er grøn" 

Kommune investerer millioner for at spare energi

Rockwool-direktør roser energipakke fra SF og K men savner fokus på private

Danske cleantech-giganter roser EU-aftale: "Meget svært at være utilfreds" 

Knap en tredjedel af EU’s budget skal gavne klimaet – er det godt nok?

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også