CleantechWatch

Kort før næse-samråd indkalder Dan Jørgensen til forhandlinger

Klimaminister Dan Jørgensen stod til en næse for nøl, men kort før samråd indkalder han til forhandling. (Opdateret)

Foto: Jens Dresling

Klimaminister Dan Jørgensen (S) indkalder til forhandlinger fredag om en plan for alternative drivmidler. Det oplyser SF's klimaordfører, Signe Munk, forud for et samråd torsdag.

Her stod klimaministeren til muligvis at få en næse for nøl, men efter indkaldelsen til forhandlinger fredag støtter SF ikke længere en næse, siger Signe Munk.

"Ministeren har netop indkaldt til forhandlinger i morgen om, hvordan vi får fremmet grønne brændstoffer. Det er det centrale for SF, at vi får påbegyndt forhandlingerne inden sommerferien."

"Det betyder, at han har efterkommet det krav, vi har. Han har efterkommet det, der står i vedtagelsesteksten om, at der skal indkaldes til forhandlinger inden sommerferien," siger Signe Munk

Et flertal i Folketinget har hidtil ment, at ministeren har tilsidesat deres krav, når det kommer til at sætte rammerne for iblanding af biobrændsel i brændstof til næste år.

"Jeg er blevet gjort bekendt med, at ministeren klokken 13:21 har sendt en mail og indkaldt til forhandlinger i morgen klokken 07:30."

"Jeg må bare sige, at det var ikke intentionen med dette her samråd, at der skulle indkaldes til forhandlinger dagen før sommerferien. Intentionen er at branchen skal have afklaring på dette område," siger Venstres bæredygtighedsordfører, Marie Bjerre, under samrådet.

Kritikken af Dan Jørgensen har også rod i en længerevarende frustration over klimaministeren, der bliver opfattet som fodslæbende på klimaområdet.

Et bredt flertal i Folketinget bad allerede i februar klimaministeren indkalde til forhandlinger, men det skete ikke, siger Signe Munk.

Også De Radikale og Enhedslisten har støttet kritikken af klimaministeren. De to partier skal også trække deres støtte til en næse tilbage, før Dan Jørgensen har klaret frisag.

Sagen omhandler krav om, hvor meget biobrændsel der skal blandes i brændstof i 2021. Det er vigtigt for branchen i god tid at vide det. Samtidig vil en manglende aftale betyde, at kravet til iblanding faktisk falder fra januar, og at CO2-udledningen dermed stiger.

I oktober 2019 lovede Dan Jørgensen en forhandling efter årsskiftet. Og i februar vedtog et flertal i Folketinget - inklusive Socialdemokratiet - en opfordring til, at forhandlinger skulle starte inden sommerferien.

I maj sagde Dan Jørgensen så, at han ikke kunne sige, hvornår der ville blive indkaldt, men nok først til efteråret. Siden er der ikke sket noget - i hvert fald ikke indtil kort før samrådet torsdag.

På samrådet anholder Dan Jørgensen, at partierne ikke selv har taget spørgsmålet op under de forhandlinger om klimapakker, der er gennemført i foråret.

"Ikke et eneste parti kom med ønsker inden for dette her under de forhandlinger. Derfor havde jeg også en forventning om, at det var fordi, man havde forståelse for det tidspres, vi har været under i regeringen," siger Dan Jørgensen.

Klimaminister Dan Jørgensen er millimeter fra næse

Klimaaftale baner vejen for skattereform med CO2-afgift

Umage alliance vil have regeringen til at indføre CO2-afgift 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs