CleantechWatch

Regeringen er åben for beslutning om grøn skattereform

Venstre og De Radikale er gået sammen om ønsket om en grøn skattereform med en CO2-afgift.

Foto: Philip Davali//

Regeringen og en række af Folketingets partier erklærer sig nu positivt indstillede over for at træffe en "principbeslutning" om en grøn skattereform.

Fredag er Venstre og De Radikale gået sammen om at rejse kravet om en grøn skattereform med en CO2-afgift i klimaforhandlingerne. Forhandlingerne foregår i Finansministeriet i disse dage. De kan ende med en aftale i weekenden.

Finansminister Nicolai Wammen (S) siger om forslaget fra Venstre og De Radikale:

"Jeg er meget åben overfor, at vi allerede på denne side af sommerferien træffer en principbeslutning om, at vi i efteråret aftaler en grøn skattereform."

"Spørgsmålet er, hvordan man kan lave en CO2-afgift, så den ikke rammer virksomhederne eller bliver skæv ved at sende regningen til dem, der har mindst," siger Nicolai Wammen til TV2 News.

Finansministeren henviser dermed til, at regeringen har opstillet tre principper for en grøn skattereform.

De betyder, at en skattereform for det første skal være god for klimaet, for den andet skal passe på danske arbejdspladser og produktionsvirksomheder og for det tredje ikke må være socialt skæv. Det sidste kan være tilfældet, hvis man indfører en afgift, som koster det samme for direktøren som for den arbejdsløse.

Regeringen har tidligere været forbeholden over for at diskutere en CO2-afgift på et tidspunkt, hvor danske virksomheder kæmper med eftervirkningerne af coronakrisen.

I spørgetimen sidste tirsdag åbnede statsminister Mette Frederiksen (S) dog for en principbeslutning om grøn skattereform inden sommerferien. Detaljerne i reformen skal dog i givet fald først aftales i efteråret.

Dermed kan der gå endnu nogle måneder, før virksomheder og borgere får vished for, om CO2-afgiften bliver gennemført som del af en grøn skattereform.

Venstre og Radikale rejser krav om grønne CO2-afgifter

Konservative vil have CO2-afgift

Liberal Alliance støtter CO2-afgift men piller glorien af energiøer 

Mere fra CleantechWatch

Klumme: Slut med kejserens nye klimaklæder

På COP26 i Glasgow har virksomheder og verdensledere forsøgt at finde løsninger på den globale klimakrise. Alle er enige om, at ambitionerne skal øges. Alligevel ser vi stadig virksomheder på stribe annoncere CO2-neutrale målsætninger, som klinger hult, skriver Thomas Schrøder, der er direktør i Schneider Electric, i denne klumme.

Verdo bliver et andelsselskab

Ændringen vil ikke betyde noget for den daglige drift, men det vil give forbrugerne øget indflydelse på Verdo og øge demokratiseringen, siger selskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs