CleantechWatch

Radikale insisterer på CO2-afgift i grøn skattereform

På Altingets sommermøde fortæller De Radikales Morten Østergaard, at skattereform skal indeholde CO2-afgift.

Foto: Philip Davali//

En principbeslutning om en grøn skattereform, der skal falde før sommerferien, må og skal indeholde en CO2-afgift. Sådan lyder kravet fra regeringens støtteparti De Radikale onsdag i en tale på Altingets sommermøde.

En reform af skatter og afgifter, der giver større incitament til at arbejde og udvikle mere bæredygtigt, er blevet nævnt flere gange som en afgørende del af den grønne omstilling.

Tidligere har regeringen været skeptiske over for CO2-afgift, som Klimarådet ellers har anbefalet. Det bliver altså nu et krav fra De Radikale.

"Lad mig gøre det helt klart. Det handler om markante CO-reduktioner og om en principbeslutning om en samlet CO2-afgift som grundlag for en grøn skattereform. Det er vores hovedkrav, og det er inden sommerferien," siger Morten Østergaard.

De Radikale og Morten Østergaard har flere gange truet med, at støttepartiet vil vælte regeringen, hvis ikke der kommer klimahandling i form af en for partiet acceptabel klimahandlingsplan, inden Folketinget går på sommerferie senere i juni.

En klimaplan er angiveligt på vej, og tirsdag fik De Radikale medvind fra statsminister Mette Frederiksen (S), når det kommer til at give håndslag på en grøn skattereform.

Her svarede statsministeren på en opfordring fra Morten Østergaard:

"Om det er en god idé inden sommerferien - og gerne bredt - at lave en principbeslutning om, at vi skal gå i gang med at forberede en grøn skattereform, det kan jeg tilslutte mig. Det kan jeg gøre på stående fod," sagde statsministeren.

Hendes krav er dog, at den ikke skal ramme erhvervslivet hårdt under coronakrisen og ikke må have en social slagside.

Radikale: Mere frihed til forsyningsselskaberne

Morten Østergaard vil have klimaaftale senest 26. juni

Landbrugets klimaforhandlinger venter til efteråret: "Det er stort og svært" 

Mere fra CleantechWatch

Klumme: Slut med kejserens nye klimaklæder

På COP26 i Glasgow har virksomheder og verdensledere forsøgt at finde løsninger på den globale klimakrise. Alle er enige om, at ambitionerne skal øges. Alligevel ser vi stadig virksomheder på stribe annoncere CO2-neutrale målsætninger, som klinger hult, skriver Thomas Schrøder, der er direktør i Schneider Electric, i denne klumme.

Verdo bliver et andelsselskab

Ændringen vil ikke betyde noget for den daglige drift, men det vil give forbrugerne øget indflydelse på Verdo og øge demokratiseringen, siger selskabet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs