Debat: Grøn varme skal løftes uden statslig detailstyring

Frem for at bruge støttekroner på upopulære lejeløsninger af varmepumper bør regeringen lade det frie marked og danskernes grønne tankegang beslutte de bedste løsninger, mener Tekniqs topchef.
Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne
Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne
AF TROELS BLICHER DANIELSEN, ADM. DIREKTØR, TEKNIQ ARBEJDSGIVERNE

Onsdag præsenterer regeringen første del af den klimaplan, der skal bringe Danmark i mål med en 70 pct. reduktion af CO2-udledningen i 2030.

Regeringen vil sætte fart i udfasningen af naturgas og olie til opvarmning ved at gøre det billigere at skifte til varmepumper – bl.a. ved at hæve afgifter på naturgas og olie og sænke dem på elvarme. Det er gode takter, for vi skal lempe afgifterne for de grønne teknologier, vi vil fremme, og hæve dem på de sorte brændsler, vi skal af med.

Det er sund fornuft, både samfundsøkonomisk og klimamæssigt, når regeringen samtidig tager initiativ til at hjælpe danskernes opvarmning over på varmepumper.

Til gengæld springer klimakæden af, når regeringen begynder at blande sig i, hvordan markedet skal agere, og vil bestemme om forbrugerne skal eje eller leje deres varmepumper. For nok er det en offentlig opgave at udbrede varmepumperne, men det er ikke regeringens opgave at bruge offentlige støttemidler til at skævvride markedet mellem forretningsmodeller.

Regeringens skal ikke dirigere

Regeringen lægger op til at bruge 2,3 mia. kr. til udskiftning af olie- og gasfyr ved bl.a. at støtte varmepumper på abonnement. Men varmepumper bliver hverken bedre eller billigere af at være et lejet produkt – det understreges da også af, at abonnementsløsningen har eksisteret i årevis med meget begrænset succes til trods for betydelig offentlig støtte. Varmepumper på abonnement kan med fordel vælges, hvor køberen ikke ønsker eller har vanskeligt ved at finansiere købet af varmepumpen. Men det er en dyr løsning for forbrugerne, og langt de fleste vælger i dag da også at købe varmepumperne.

Helt generelt bør regeringen holde sig fra at bruge støttekroner til at dirigere markeder. Lad i stedet alle varmepumper få samme adgang til støttemidler og overlad det så til forbrugerne at træffe valget. Hvis man med klimaplanen fokuserer på at give hele varmepumpemarkedet et løft og gøre det attraktivt for alle private boligejere at skifte til grøn opvarmning, kan vi på få år udfase alle resterende oliefyr og ikke bare den halvdel, som regeringen lægger op til.

Udvid boligjobordning

Det løft kan sikres ved eksempelvis at udvide den eksisterende boligjobordning, så fradraget også omfatter grønne materialer, når man fx får installeret en varmepumpe. Man kan også give mulighed for at overføre uudnyttede fradrag fra år til år. Eller man kan generelt forbedre tilskudsmulighederne for de boligejere, der ønsker at sige farvel til den fossile opvarmning, men bremses af udsigten til en høj investering.

Tekniq Arbejdsgiverne er Danmarks fjerdestørste arbejdsgiverorganisation. Og vores 4.300 medlemsvirksomheder indenfor el, vvs og metal er, sammen med deres 55.000 medarbejdere, klar til aktivt at bidrage til den grønne omstilling – ikke mindst når det gælder om at gøre boligopvarmningen grønnere på et frit og åbent marked.

Markedet for varmepumper er vokset markant de senere år. Det understreger, at interessen ER til stede. Men facit lige nu er, at der stadig findes cirka 80.000 olie- og 380.000 gasfyr i landet. Skal vi for alvor lykkes med at udfase dem, gælder det om at give hele varmepumpemarkedet et boost, og lade de fri markedskræfter og danskernes grønne tankegang beslutte de konkrete løsninger.

Dansk Erhverv vil sætte turbo på den grønne omstilling i ny milliardplan

Ny lov om overskudsvarme kan mere end fordoble afgiften

IDA foreslår renoveringer for trecifret milliardbeløb i ny klimarapport  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også