EKF vil hjælpe coronaramt eksport

CORONAVIRUS: Eksportkreditinstituttet udvider sin genforsiklingsordning til at omfatte OECD-lande og opretter ny likviditetskaution til små- og mellemstore virksomheder.
Foto: EKF
Foto: EKF

Danmarks Eksportkredit åbner nu for en hjælpepakke til erhvervslivet. EKF vil med to initiativer hjælpe dels små- og mellemstore virksomheder, der oplever likviditetsproblemer som følge af coronavirussen, og dels sikre, at eksportordrer fortsat kan forsikres hos private aktører. Der er allokeret 1,25 mia. kr. til likviditetskaution og 1,5 mia. kr. til genforsikring.

Det meddeler EKF.

"EKF er her for at hjælpe, og vi står ved vores samfundsansvar. Vi vil med alle tænkelige midler holde hånden under danske eksportvirksomheder for at sikre deres salg af varer i udlandet. Vores fornemste opgave er at bevare danske arbejdspladser og den eksport, der er afgørende for danskernes velstand og velfærd. Vi vil yde vores bidrag med størst mulig effekt," siger EKF’s adm. direktør, Kirstine Damkjær.

Trods nedlukningen i såvel Danmark som mange andre lande, er der fortsat åbent for varer. Imidlertid betyder flere elementer, at der under de nuværende omstændigheder er øget usikkerhed.

Derfor udvides de geografiske rammer for genforsikringsordningen, hvor EKF dækker op til 90 pct. af kreditforsikrernes risiko på eksportordrer. Den vil som noget nyt også omfatte OECD-lande. Især under de seneste års højkonjunktur har det ikke været nødvendigt, men fordi det vurderes, at likviditetsproblemer i stigende grad også rammer købere fra de rigere lande, stiger risikoen for, at private kreditforsikringsselskaber afviser danske virksomheder med forsikringsbehov.

Opfordrer til at tage kontakt

Også især mindre danske eksportvirksomheder står med forhøjet risiko for, at likviditeten bliver så presset af misforholdet mellem indtjening og faste udgifter, at det kan blive nødvendigt at optage lån. Muligheden for at optage disse til overkommelige vilkår kan understøttes med den nye likviditetskaution, hvor EKF dækker 80 pct. af bankernes eventuelle tab.

"EKF er polstret til at træde til med stor effekt for de eksportvirksomheder, der nu står med et ekstraordinært behov. Dels med likviditetskautioner og med at genforsikre de private kreditforsikrere. De to initiativer vil i den nuværende situation kunne hjælpe en lang række virksomheder. Jeg vil opfordre alle de danske eksportvirksomheder, der har behov, til at kontakte os, så vi sammen kan finde en farbar vej," siger Kirstine Damkjær.

Sidstnævnte initiativ ligger i forlængelse af en eksisterende eksportkautionsordning, der i 2008 blev etableret i forbindelse med finanskrisen. Men med udvidelsen forventer EKF, at den kan udvides med 250 virksomheder fra de nuværende omkring 400. Hvem, der præcis kan få adgang til ordningen, er dog endnu fastlagt.

Endvidere kræves det, at EU godkender initiativerne ud fra et statsstøtteaspekt. Kommissionen har dog både særskilt i forbindelse med Italiens digre problemer og generelt for medlemslandene signaleret, at der vil blive udvist fleksibilitet i forbindelse med coronakrisen.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Erhvervsliv jubler over Økonomistyrelsens beslutning: Corona er ikke force majeure

Få overblikket: Sådan vil Folketinget hjælpe erhvervslivet gennem krisen 

Regeringen: Corona kommer før klima 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også