SMVdanmark: Trepartsaftale overser de selvstændige

Selvom søndagens aftale om lønkompensation til tusindvis af lønmodtagere er fornuftig, overser den de selvstændige, lyder det fra erhvervsorganisationen SMVdanmark. 
Foto: PR / SMV Danmark
Foto: PR / SMV Danmark

Med søndagens ekstraordinære aftale mellem arbejdsmarkedets parter, kan de virksomheder, der er hårdest ramt af coronaepidemien, se frem til, at staten giver en lønkompensation på 75 pct. af fyringstruede medarbejderes løn.

Men aftalen overser de mange små selvstændige virksomheder, der lige nu er truet af manglende indtjening, lyder det fra Jakob Brandt, der er vicedirektør i SMVdanmark.

"Det er en rigtig god aftale, der er indgået for rigtig mange virksomheder med ansatte. Det løser en del af den akutte udfordring, vi står med," siger Jakob Brandt og tilføjer:  

"Det, man ikke har løst endnu, er, at selvstændige ikke får nogen former for kompensation. Det vi så kan glæde os over er, at statsministeren sagde, at det bliver den næste gruppe, der skal følges op på, og vi ved, at erhvervsministeren lige nu sidder og forhandler med nogle af ordførerne - blandt andet med nogle af de forslag, vi har spillet ind."

Konkret forventer han, at regeringen vil komme med en eller anden form for hjælpende hånd til gruppen af selvstændige, der ikke er omfattet af søndagens trepartsaftale.

"Vi har helt klart den forventning - fordi vi mener, at det er simpelt - at man fjerner reglen midlertidigt om, at selvstændige skal have lukket deres virksomhed for at kunne gå på dagpenge. Det er helt oplagt, for så er der et system, som kan håndtere rigtigt mange virksomheder rigtigt hurtigt," siger Jakob Brandt og tilføjer:  

"Men det løser stadig ikke udfordringen for de virksomheder, som så ikke er i en a-kasse. I dag har lønkompensationen holdt hånden under lønmodtagere, som ikke har valgt at være i en a-kasse. Man bliver nok nødt til at forholde sig til, at det her er så ekstraordinært, at man også skal finde en løsning, som holder hånden under selvstændige, som ikke er i en a-kasse."

I næste omgang kan det desuden blive relevant at se på, hvordan man hjælper virksomheder, hvis omsætning falder fuldstændigt bort, siger han.

"Er din omsætning gået til nul eller fem procent af din hidtidige omsætning, kan du jo ikke fastholde dine medarbejdere, når du skal betale 25 pct. af lønnen, og du kan heller ikke betale husleje, og du har heller ikke mulighed for at udtrække løn, som du selv kan få smør på brødet for," siger Jakob Brandt og understreger, at servicefag som selvstændige konsulenter og små detailvirksomheder, der er særligt hårdt ramt.

Hvis det kommer til kompensation, kunne man politisk overveje at sende den seneste momsindbetaling tilbage til virksomhederne, foreslår SMVdanmark:   

"Hvis man sender den tilbage, så sender man den jo tilbage i forhold til det aktivitetsniveau, der er i den pågældende virksomhed. Så er det en nogenlunde retfærdig måde, fordi man kompenserer nogenlunde i forhold til den aktivitet, man har," siger Jakob Brandt.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie PolicyWatch)

Sådan søger virksomhederne lønkompensation

DI: Aftale kommer til at redde danske arbejdspladser

Regeringen vil lønkompensere virksomheder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også