CleantechWatch

Danske cleantech-giganter genåbner i Kina

Flere cleantechvirksomheder som Danfoss, Grundfos og Rockwool har kørt på lavt blus eller helt lukket fabrikker i Kina som følge af coronavirus. De er så småt ved at åbne igen. Men udbruddet præger stadig arbejdsgange, salg og forsyningskæder.    

Foto: Thomas Peter/REUTERS / X90176

Coronavirus har i de seneste uger stukket en kæp i hjulet på en række danske cleantech-koncerners aktiviteter i Kina. Men de er nu på vej op i omdrejninger igen, lyder det fra flere af dem.

Hos Danfoss blev medarbejdere i slut januar bedt om at arbejde hjemmefra. Desuden kørte koncernens fabrikker i Kina på lavere blus. En måneds tid senere kunne finansdirektør Jesper V. Christensen fortælle til finans.dk, at koncernens fabrikker igen er oppe at køre.  

Rockwool valgte i starten af februar at lukke sine fabrikker i Jiangsu og Guangzhou. De er nu også genåbnet. Her oplyste Michael Zarin, der er Vice President, Group Communications i Rockwool til CleantechWatch, at koncernen havde truffet en række foranstaltninger mod smitte. 

"Vi har oprettet et specielt team, der løbende overvåger og evaluerer udviklingen af ​​coronavirus, tager de nødvendige beslutninger, og styrer informationsstrømmen i hele koncernen. Vi kommunikerer rejse- og god hygiejnepraksis via vores managementteam såvel som på koncernens intranet," sagde Michael Zarin.

Blandt andet har Rockwool begrænset rejser til Kina og Italien og tilskynder kolleger i de berørte områder til at arbejde hjemmefra om muligt. Desuden bliver kolleger, der for nylig har været i Kina og Italien, pålagt 14-dages hjemmekarantæne, uanset om det har været en forretningsrejse eller en privat rejse.

Lægger en dæmper på indtjening

Coronavirus har også lagt en dæmper på Grundfos' vækstambitioner i Kina, hvor kommunikationsdirektør Peter Trillingsgaard forleden kunne berette, at "vores fabrik i Kina kører på lavt blus. Produktionen ligger på ca. 40 pct. i forhold til, hvad vi ønsker."

Det markante fald i produktionen skyldes ifølge kommunikationsdirektøren primært, at rejseforbud i mange kinesiske provinser forhindrer mange af fabrikkens 1.000 ansatte i at vende tilbage til Grundfos-fabrikken, der ligger det østlige Kina nær Shanghai. 

Situationen kommer formentlig også til at sætte spor i regnskabet. Grundfos har oplevet et markant fald i salget i Kina, som sandsynligvis ikke kan nå at blive indhentet inden årets udgang.

Forsyningskæder bliver ramt

Coronavirus præger også virksomhedernes forsyningskæder. Hos Grundfos frygter man at blive ramt af virusudbruddet indirekte ved, at underleverandører ikke kan levere, fordi de kommer til mangle komponenter, som typisk kommer fra Kina. 

Danfoss kan også mærke, at udbruddet påvirker de globale forsyningskæder.

Det er dog ikke kun de store cleantech-koncerner, der er præget af manglende forsyninger.

Helt lokalt kunne Stevns Kommune forleden berette, at man pt. ikke kan levere net til at forhåndssortere fraktionerne plast, glas, metal og papir i forbindelse udrulningen af en ny affaldsordning, hvor borgerne også får nye affaldsspande.

Nettene bliver leveret fra Kina, men "der vil dog ikke være smittefare forbundet ved at tage nettet i brug," skriver Stevns Kommune på sin hjemmeside.

Rockwool genåbner fabrikker i Kina

Grundfos buldrede frem i Kina – det har coronavirus lavet om på

Coronavirus lukker Rockwools fabrikker i Kina

Danfoss-ansatte i Hubei arbejder hjemmefra 

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs