Regeringen vil klimasvindel til livs med nyt globalt register

Der skal være mere kontrol med private klimakompensationsprojekter, mener regeringen, der nu vil bede FN om at oprette et register.
Foto: PRDANSKFJERNVARME
Foto: PRDANSKFJERNVARME
Politiken formidlet via Ritzau

Der er behov for langt mere kontrol med private klimakompensationsprojekter, så det fremover bliver sværere at svindle i klimaets navn.

Det mener klimaminister Dan Jørgensen (S), ifølge Politiken torsdag, og han foreslår nu, at FN opretter et globalt register over alle private projekter med klimakompensation.

"Jeg synes, at det vil være en god idé, at man på FN-niveau laver et register, hvor man også kan verificere de private projekter. Det er det, vi arbejder for," siger Dan Jørgensen til Politiken.

Forslaget kommer i kølvandet på Politikens afsløringer af fusk med klimakreditter og særdeles tvivlsomme klimaprojekter i udlandet, som skal kompensere for vores udledning af CO2 herhjemme.

"Lige nu er vi i en situation, som lidt er det vilde vesten. Der er store dele af det her, som overhovedet ikke er reguleret, og hvor der slet ikke er nogen kontrol eller fælles retningslinjer," siger Dan Jørgensen.

"Den form for globalt register, vi foreslår, kan forhåbentlig sikre, at frivillige CO2-kreditter kun kan bruges én gang, så vi undgår den form for dobbeltsalg, som Politiken har afsløret," siger Dan Jørgensen, som nu har bedt regeringens embedsværk om at aktivere sine diplomatiske kanaler i Bruxelles for at få et samlet EU med på idéen.

Forslaget får en positiv modtagelse på Christiansborg, men flere partier mener ikke, at det løser hele problemet.

"Jeg er bekymret for, hvis man politisk giver øget opbakning til et klimakreditsystem og kvotesystem, at det så tilskynder til, at man bare kan købe aflad i andre dele af verden. Det er ikke det, der skal ske lige nu. Vi skal alle sammen reducere," siger Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, til Politiken.

Firmaer bliver snydt af værdiløse klimakreditter

Danske politikere vil have EU til at godkende klimaprojekter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også