DEBAT: Slip måletyranniet og bliv bæredygtig

Hvis man kun leder efter matematiske mål for, hvor bæredygtig man som virksomhed kan blive, risikerer man aldrig at komme i gang. Tit ligger løsningen lige for: Se på kundernes behov, skriver Jørgen Utzon, adm. direktør i Coor, medlem af DI's hovedbestyrelse og formand for Servicebranchens Arbejdsgiverforening.
Foto: Coor/PR/Peter Jarvads
Foto: Coor/PR/Peter Jarvads
Af Jørgen Utzon, adm. direktør i Coor, medlem af DI's hovedbestyrelse og formand for Servicebranchens Arbejdsgiverforening

Som virksomhedsledelse elsker man at kunne måle og veje alt. Og når ledelsen i en virksomhed sætter bæredygtighed på dagsordenen, starter det tit med en diskussion om , hvor meget man præcist kan reducere i CO2-regnskabet, eller hvor meget man kan prale med på glittet papir i en CSR-rapport.

Men vi får hurtigere og meget mere ud af, at vi i stedet starter arbejdet med bæredygtighed der, hvor det skaber værdi for kunderne og driften. 

Fx arbejder vi i Coor med sensorer på skraldespande, så de først bliver tømt, når de er fulde. Dermed minimerer vi brugen af plastikposer – og vi bruger mindre af vores og kundens tid.

Den tanke giver så god mening både for økologi og økonomi, at vi havde gjort det, om vi så arbejdede med bæredygtighed eller ej. I vores mange kantiner minimerer vi madspild og bruger råvarerne fuldt ud, så der er råd til mere af det, som kunden ønsker. Igen et eksempel, hvor hensynet til kunden alene gør, at det giver mening. 

Derfor opfordrer jeg virksomhederne til at stille skarpt på kunder og forretning – og komme ud over rampen med bæredygtigheden. Vi behøver for én gangs skyld ikke at have svar på det hele, før vi begynder. 

En styrke, jeg ser hos mange små og mellemstore virksomheder er netop evnen til at lave hurtige, spændende og kundenære løsninger. Så lad os glemme måltyranniet, og i stedet bruger denne evne også til bæredygtighed. Så kommer vi alle med på togtet, i stedet for at bæredygtighed kun bliver et flagskib, som sejles af de allerstørste virksomheder i fine CSR-rapporter. 

DEBAT: Vi har brug for flere grønne patenter

DEBAT: Klimamål kan gøre Danmark til foregangsland 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også