Giftfund ved Danfoss' tidligere deponi udløser forbud

Myndigheder finder kræftfremkaldende stof på Himmark Strand, hvor Danfoss i 50'erne deponerede affald. (Opdateret)
Foto: Mathias Svold/INDBLIK
Foto: Mathias Svold/INDBLIK
Af Ritzau

Giftfund ved strand udløser badeforbud på Nordals. Myndigheder finder kræftfremkaldende stof på Himmark Strand, hvor Danfoss i 50'erne deponerede affald.

Myndighederne indfører nu et badeforbud ved en 600 meter lang strækning ved Himmark Strand på Nordals.

Det sker, efter det kræftfremkaldende stof vinylklorid er konstateret i vandprøver fra havbunden.

"Vi har blandt andet udtaget vandprøver 57 steder under havbunden ud for det forurenede areal."

"Det er de analyser, vi har fået svar på, og det er i den forbindelse, at vi kan se, at der findes en meget kraftig forurening med blandt andet vinylklorid under havbunden," siger projektleder Kristian Dragsbæk Raun, Region Syddanmark, i en pressemeddelelse.

Forureningen stammer fra lossepladsen ved Himmark Strand, hvor Danfoss i perioden fra 1950 til 1967 deponerede affald fra virksomhedens produktion.

Affaldet bestod blandt andet af oliestoffer og klorerede opløsningsmidler.

"Vi er naturligvis meget kede af denne sag, og vi tager den meget alvorligt."

Sådan lyder det fra Mikkel Thrane, kommunikationsansvarlig hos Danfoss.

"Som det er tilfældet i en række andre sager i Danmark, har der år tilbage desværre været en helt anden viden om og tilgang til, hvordan potentielt farlige produkter og affaldsstoffer skulle behandles," skriver Mikkel Thrane i en mail til Ritzau.

Han fortæller, at Danfoss arbejder tæt sammen med Region Syddanmark og Sønderborg Kommune i sagen, og at fundet af det kræftfremkaldende stof blot gør behovet for at finde en løsning endnu mere påtrængende.

"Nu skal vi have en endelig afklaring af omfanget, og så vil vi aftale parterne imellem, hvordan problemet løses, og hvordan de enkelte parter kan bidrage til denne løsning," skriver Mikkel Thrane.

"At oprense jord i det omfang, der her er tale om, er ikke noget, man bare gør. Derfor er det afgørende, at forureningens omfang undersøges til bunds, så man kan iværksætte en løsning, der løser problemerne," fortsætter han.

Ifølge JydskeVestkysten har en kilde fra Danfoss tidligere forklaret til Region Syddanmark, at der blev kørt 50 tønder flydende affald til Himmark Strand hver anden måned i en årrække. Det svarer til 60.000 liter per år.

Det er velkendt, at området har været anvendt som losseplads, og badning har også hidtil været frarådet på strækningen.

Men nu ændres det til det decideret badeforbud, ligesom restriktioner for ophold bliver udvidet i både nordlig og sydlig retning.

I 2018 blev der i samme område fundet dioxiner, som er en fællesbetegnelse for en gruppe klorholdige kemiske forbindelser.

Det fik Region Syddanmark til at iværksætte nye undersøgelser, der nu altså viser, at forureningen er mere omfattende end hidtil antaget.

"Det ligger os meget på sinde at få afklaret, hvor voldsom forureningen er af hensyn til de borgere, der bor og færdes i området. Samtidig er det endnu en lære for fremtiden, at vi skal passe på vores natur og miljø, for ellers kan det få uoverstigelige konsekvenser," siger Jørn Lehmann Petersen (S), formand for regionens miljøudvalg.

Det kan blive en bekostelig affære at få ryddet op efter forureningen ved Himmark Strand på Nordals.

"Jeg synes nok, at de 10-20 millioner kroner, vi har til fysisk oprydning om året, de har fået ben at gå på hos os. Så hvis man mener, der skal gøres en indsats mod jordforurening, så skal der helt anderledes midler på bordet. Ellers ender vi med at sende regningen videre til næste generation," siger Jørn Lehmann Petersen.

Sønderborg Kommune vil på baggrund af de nye oplysninger sætte nye skilte op med forbud mod badning.

Samtidig har kommunen rettet henvendelse til Fødevarestyrelsen for at finde ud af, om der også bør indføres et forbud mod at fiske i området.

Koncentrationen af vinylklorid, der er fundet i prøverne, er ifølge regionen på niveau med det, man måler i Kærgård Klitplantage ved Oksbøl.

Her er området blevet forurenet med giftigt spildevand fra det tidligere Grindstedværket.

Forureningen er en af de ni såkaldte generationsforureninger, der også tæller forurening fra kemivirksomheden Cheminova på Harboøre Tange.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også