Envidan klar til europæisk opkøbsjagt efter ejerskifte

Envidan er med kapitalfonden Waterland som ny ejer klar til at vokse sig større både inden og uden for Danmarks grænser. Rådgiveren går nu på jagt efter flere opkøb på vandområdet.
Foto: Envidan //PR
Foto: Envidan //PR

Med kapitalfonden Waterlands opkøb af Envidan er den danske rådgivningsvirksomhed nu klar til at skifte gear med en ny strategi og gå på jagt efter opkøb både inden og uden for Danmarks grænser.

Det fortæller adm. direktør i Envidan, Morten Fjerbæk, til CleantechWatch.

"Vi har fået en ejer, der har ambitioner om at bringe os op på det næste niveau, og vores klare målsætning er at vokse os større – men uden at hoppe for meget uden om vores kerneopgaver inden for vandkredsløbet. Vi vil gerne fortsætte med at være en specialiseret spiller," siger direktøren.

Opkøbsivrig kapitalfond overtager Envidan

Hollandske Waterland har købt Envidan for et endnu ukendt beløb fra kapitalfonden Via Equity, der siden 2015 har siddet på majoriteten af rådgiveren, som i samme periode har mere end fordoblet bundlinjen til godt 40 mio. kr. i regnskabsåret 2019/2020.

Ifølge erhvervsmediet Finans' oplysninger er Envidan kommet med et prisskilt på mellem 300-400 mio. kr., men Morten Fjerbæk vil over for CleantechWatch ikke kommentere på beløbet.

Skal identificere mulige opkøb

På den korte bane kommer opkøbet ikke til at føre til de store omvæltninger for hverken Envidans medarbejdere eller kunder, fortæller Morten Fjerbæk. Virksomheden, der har specialiseret sig i rådgivning inden for vand, fortsætter som selvstændig enhed og med samme ledelse.

Men det er heller ikke nogen hemmelighed, at Envidan i Waterland har fået en ejer, der har en "meget eksplicit buy and build-strategi," lyder det fra Morten Fjerbæk. Her skal rådgiveren bruges som platform til at foretage flere opkøb i fremtiden.

"En del af vores nye strategi er, at vi nu skal ud og identificere nogle potentielle opkøb og se, om vi kan få etableret nogle af dem," siger Morten Fjerbæk.

Den nye ejer har ifølge direktøren heller ikke lagt skjul på, at ambitionen er at brede Envidan ud over landets grænser gennem opkøb på længere sigt. 

Så selvom Morten Fjerbæk i starten af november i et interview med CleantechWatch fortalte, at der ikke umiddelbart var planer om at brede virksomheden uden for Skandinaviens grænser, hvor Envidan allerede er til stede, lyder der med de nye ejere i ryggen i dag andre toner fra direktøren.

"Vi kommer ikke alene til at kigge på Danmark, Norge og Sverige, men også i resten af Norden og det nordlige Europa. Om det bliver det ene eller andet lang afhænger helt af situationen, der må vi gerne være lidt opportunistiske," siger Morten Fjerbæk.

Har vundet på specialisering i vand

Øverst på ønskelisten står virksomheder, der kan styrke Envidans position inden for rådgivning i vandkredsløbet. Specialiseringen er nemlig en af de ting, der har gjort rådgiveren til en succeshistorie, mener Morten Fjerbæk.

"Når vi skal tiltrække og fastholde dygtige ingeniører og højtspecialiserede medarbejdere, så gør det en forskel, at vi kan tilbyde et miljø, hvor der er plads til, at man kan udvikle sig som person og få adgang til de mest spændende og udviklende projekter," siger direktøren.

Det er en tese, som Morten Fjerbæk selv mener, at rådgiveren har bevist virker – et "selvforstærkende setup", kalder han det.

Det er ikke, fordi der er noget i vejen med de multidisciplinære og store rådgivere som Cowi og Rambøll, hvor man har mange forskellige kompetencer under samme tag, understreger Morten Fjerbæk.

Men også hos de store rådgivere er der ifølge direktøren behov for, at man skaber et stærkt fagligt niveau inden for hver af de forskellige forretningsområder for både at kunne konkurrere om opgaver og medarbejdere. Det kræver en vis størrelse at være i stand til.

"Der er jeg lidt bange for, at vi bliver fanget i midten, for de andre (rådgivere som Rambøll, Cowi m.m., red.) er meget langt foran på det punkt. Til gengæld skal vi blive ved med at skrue op for det faglige niveau inden for vand, men udelukkende vand – og måske blive endnu mere specialiserede," siger Morten Fjerbæk.

Opkøbsivrig kapitalfond overtager Envidan

Vandrådgiver går efter tårnhøj vækst i Skandinavien efter rekordoverskud

Dansk vandrådgiver løfter kerneforretningen og leverer bedste resultat til dato

Rådgiver vil gøre forsyningsvirksomheder mere effektive med digitale genveje 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også